Konkurs za prijavu medicinskih radnika za rad u Njemačkoj

Vijesti 12. sep 201711:19 > 11:21
N1

Konkurs za prijavu medicinskih radnika srednje stručne spreme za projekt Triple Win, koji posreduje pri osposobljavanju i zapošljavanju u Njemačkoj, zvanično je otvoren, a svi zainteresovani svoje prijave mogu predati do kraja septembra u nadležne lokalne službe za zapošljavanje ili direktno u Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Konkurs je objavljen na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, dok će intervjui sa prijavljenim kandidatima biti održani od 2. do 6. oktobra u BiH. Prijaviti se mogu medicinske sestre/tehničari općeg smjera ili pedijatrijske sestre/tehničari.

Isti uslovi za sve

Projektom koji zajednički realizuju njemački GIZ, Savezna agencija za rad Njemačke i Agencija za rad i zapošljavanje BiH, zaposlenje je dosad dobilo 450 medicinskih radnika iz Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

Koordinatorica GIZ projekta Triple Win Azra Ramić naglasila je da su prijave besplatne, te da kandidati ne plaćaju nikakvu proviziju za posredovanje pri zapošljavanju.

– Svi zainteresovani koji se žele prijaviti na projekt moraju dostaviti dokaz o završenom IV stepenu medicinske škole (opći ili pedijatrijski smjer) i o položenom stručnom ispitu, te imati državljanstvo BiH, dok je elementarno poznavanje njemačkog jezika dodatna prednost – rekla je Ramić i dodala da se projekt realizira u skladu sa kodeksom ponašanja Svjetske zdravstvene organizacije i da u njemu ne može učestvovati medicinsko osoblje koje je deficitarno u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Njemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) u BiH Brigitte Heuel-Rolf navela je da svi građani i građanke Bosne i Hercegovine koji dobiju zaposlenje putem ovog projekta, imaju iste uslove kao i osobe koje već rade u Njemačkoj.

– Projekt Triple Win pruža odličnu priliku za sve medicinske radnike da se povežu s renomiranim poslodavcima iz Njemačke i pokažu svoje znanje na inostranom tržištu. Ovim projektom GIZ pruža punu podršku u individualnoj i jezičkoj pripremi kandidata kao i procesu integracije u njemačko društvo – istakla je Heuel-Rolf te napomenula da kandidati dobivaju punu podršku u procesu priznavanja diplome u Njemačkoj.

Triple Win projekt pokrenut 2012. godine ima tri značajne komponente. Projektom se smanjuje nezaposlenost u Bosni i Hercegovini, medicinskim radnicima se pruža prilika za ostvarivanje bolje životne perspektive, dok se istovremeno smanjuje nedostatak stručne radne snage u Njemačkoj.

Višak kvalificirane radne snage

Već nekoliko godina Njemačka ima znatan nedostatak stručnog osoblja u oblasti medicinske njege. Ovakvo stanje će se dodatno pogoršati u srednjoročnom i dugoročnom periodu zbog demografskih promjena u zemlji. Nasuprot tome, u Bosni i Hercegovini, Srbiji i drugim zemljama postoji višak kvalificirane radne snage, koju lokalna tržišta rada ne mogu apsorbovati, a posljedica toga je visoka stopa nezaposlenosti u slučaju osoblja za medicinsku njegu u ovim zemljama, saopćeno je iz GIZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.