"Građani ne zaslužuju ovakvo ponašanje parlamentaraca"

Vijesti 14. sep 201710:30 > 10:43
N1

Zastupnici u Zastupničkom Domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz trećeg puta usvojili su Deklaracija o Pelješkom mostu koju je podržala većina parlamentarnih stranaka.

Sedma tačka sjednice bila je Pelješki most i Deklaracija o Pelješkom mostu, koju su potpisala 24 poslanika SDA, SDP, Nezavisnog bloka, SBB, Demokratske fronte i BPS, a koju je iz trećeg pokušaja od 39 prisutnih podržalo 27 poslanika.

Usvojene su i dopune Deklaracije predložene od Kluba poslanika SDS-a. U Deklaraciji o Pelješkom mostu se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno EU, da bez odgađanja obustave radnju čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH i da se hitno uključe u razgovore s BiH radi postizanja bilaterarnih rješenje u pogledu razrješenja granica na moru.

O sjedinici u Novom danu razgovarali smo sa zastupnicom SDA u Zastupničkom Domu Nerminom Kapetanović.

Buran dan jučer u Parlamentu, ali je na kraju svojena Deklaracija o pelješkom mostu?

U posljednje vrijeme u Parlamentarnoj skupštini BiH dešavaja su onakva kakva izgledaju u predizbornim kampanjama. Neobično rano je počela predizborna kampanja. Stvaraju se situacije koje nisu dostojne PS BiH. Građani ne zaslužuju takvo ponašanje zastupnika. Ja sam razočarana bez obzira na činjenicu da je usvojena Deklaracija o Pelješkom mostu. Nastojanja zemalja iz susjedstva su takva da skrećemo fokus interesovanja za EU, na fokus odbrane suverentiteta i granica BiH“, rekla je Kapetanović.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je da usvajanje Deklaracije o Pelješkom mostu u ovom domu nije zakonski utemeljeno, te da se na taj način šalje poruka da svako, ukoliko želi, može da privatizuje institucije.

Ne mogu se složiti s tim. Ono što je uradila Republika Hrvatska je nedopustivo jer prije apliciranje za sredstva EU, dobrosusjedski bi bilo, što forsiraju da su najbolji prijatelji BiH, obavijestiti vlasti BiH o svojim namjerama. To nisu uradili. Vrlo malo zastupnika je obratilo pismo na pismo Vlade Republike Hrvatske koje je upućeno Ministarstvu saobraćaja i komunikacija o tome koja vrsta brodova može prolaziti; kruzer, tegljači, jahte i čamci koji privredno nemaju nikakav značaj. Značajno je da bi za većih brodova bila potrebna asistencija tegljača. Sužavanje plovnog puta sa jednog kilometra na 200 metara. Kako Hrvatska predlaže saobraćaj bi bio moguć u jednom smjeru. Bojim se da BiH, dijalogom koji je pozvala EU, neće se doći do objektivnog rješenja“, rekla je Kapetanović koja smatra da će se problem rješavati na Međunarodnom sudu u Hamburgu.

Ona je istakla da je umjesto mosta mogla biti izradnja ceste iznad Neuma, druga opcija izgradnja tunela, a treća opcija spajanje Komarne i Pelješca.

Ali postoji mišljenje struke i građana, da Hrvatska u konačnici želi napraviti pomorsku blokadu BiH. Pretvaranje Neuma u luku je bezrazložno. Niko ko racionalno razmišlja ne bi jedinu turističku destinaciju pretvorio u luku. Ima drugih lokacija za luku. Ovdje je riječ je o odbrani granice BiH, definisanju granice BiH i Hrvatske. 1000 kilometara granice između BiH i Hrvatske odnosno EU se trebalo mnogo ranije riješiti. U slučaju arbitraže Hrvatske i Slovenije, EU se mnogo značajnije zauzela, a nama predlažu dijalog. Problem je u tome što se misli da se to može riješiti na način kako to misle pojedinci ili pojedine političke stranke. Lično, mislim da je to na štetu ugleda BiH, kao i njenom odnosu prema EU i prema prvim susjedima“, rekla je Kapetanović.

HDZ optužuje bošnjačke političare da pokušavaju disciplinirati Hrvatsku, a Nikola Lovrinović je rekao da političari iz SDA, postupaju neustavno podsjećajući na pitanje Sutorine i pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je prije dva mjeseca rekla da je BiH država koju treba dodatno emancipirati. To je jedna od težih uvreda za građane BiH. Mi nismo zemlja bez tradicije. postojimo jako dugo, a oni koji kažu za sebe da su nositelji temeljnih evorpskih vrijednost, mislim na kolege iz HDZ-a, brane interese Hrvatske, a ne BiH. Oni su zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, primaju tu plaću i predstavljaju građane BiH. Njihov jedini interes treba biti BiH, a davati takve izjave nije politički korektno“, rekla je Kapetanović koja je istakla da parlamentarci ne zastupaju interese građana kako oni to zaslužuju.

Ovih dana se spominje neformalna kolacija SBB-SNSD –SBB koja je kažu jača od ove formalne, kako će izgledati glasanja za buduće zakone?

Izvjesno je da je snažna koalicija HDZ-a i SNSD-a, a SBB se po potrebi uključuje kako im odgovara uz tri zastupnika koja su izašla iz SDA. Parlamentarna većina se mijenja od tačke do tačke. To je neprincipijelno i politički nekokretno, iako svaki zastupnik ima pravo glasti kako treba, ali nije dobar čas u kojem se sve ovo dešava”, smatra Kapetanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.