Puzić: Posljedice blokade ŽFBiH mogu biti strašne

Vijesti 22. jan 201522:21 > 22:26
N1

Gost Dnevnika u 22 na televiziji N1 bio je Nijaz Puzić, direktor Željeznica FBiH koji je govorio o aktuelnom problemu blokade ovog preduzeća.

O samom nastanku problema i dovođenja u ovu situaciju, Puzić je kazao:

Željeznice godinama nisu izmirile PIO/MIO obaveze. Te obaveze je preuzela Vlada Federacije i nije uradila ništa po tom pitanju“.

Stavka o poreznoj konsolidaciji nikad nije ušla u budžet, nikad o njoj nije raspravljano. Porezna uprava nas je mogla blokirati i prije pet godina. Ova blokada je došla u nezgodnom trenutku jer je Vlada još u tehničkom mandatu“, dodao je Puzić na pitanje o poreznoj konsolidaciji koja nije provedena prema Željeznicama FBiH.

Uprava je tužila Vladu jer nije ispoštovala ugovor o konsolidaciji, a Vlada je odgovorila kontra tužbom za međunarodne kredite“, dodao je on.

Direktor Željeznica FBiH je također rekao da posljedice koje mogu nastupiti su strašne.

Ukoliko dođe do kolapsa Željeznica, neko nije dobro mislio. Daj Bože da provodimo sve Zakone kako treba, ovo se moglo riješavati i prije“.

Još je dodao da se Željeznice trude bez obzira na sve da svoj posao i dalje rade što je bolje moguće.

Mi radimo saobraćaj, nijedan voz nije zaustavljen. Mi pokušavamo izvuci sve moguce rezerve da obavimo funkciju za koju smo namijenjeni“, kazao je i dodao da je moguće restruktuiranje željeznica koje ne mogu održavati nešto što vrijedi preko milijardu maraka.