U Sarajevu dodijeljene novinarske nagrade 'Srđan Aleksić'

Vijesti 21. sep 201720:00 > 20:03
N1

Večeras su u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu svečano dodjeljene novinarske nagrade "Srđan Aleksić".

Ovogodišnja prva nagrada za profesionalno izvještavanje dodijeljena je Milanu Račiću sa portala Tačno.net iz Mostara. Druga nagrada je pripala novinaru Mirzi Sadikoviću sa Televizije Unsko-sanskog kantona, a treća novinarki Ani Kotur za tekstove na portalu Buka.ba. Specijalna plaketa “Srđan Aleksić” dodijeljena je novinaru Al Jazeere Balkans Sanelu Kajanu.

Kako je rekla Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost, suština ove nagrade je borba. Kazala je kako je izazov u novinarskom zvanju, biti najbolje kada je nateže – što se suština djela i života Srđana Aleksića. Kako je rekla, njegov lik i djelo inspirišu ljude da budu dobri u teškim vremena, a Srđan Aleksić je i dalje prisutan kroz pravednost onih koji su odlučili slijediti njegov primjer. Svoje obraćanje završila je citatom “Hrabrost nastupa kad smo u manjini, a tolerancija – kad smo u većini.”

Srđanov otac, Rade Aleksić, trebao je prisustvovati večerašnjoj dodjeli nagrada, ali nažalost, zbog zdravstvenih problema, nije uspio biti tu.

N1

Predstavnici Općine Stari Grad u okviru obraćanja, govorili su i o inicijativi ove općine, da dio općine u vidu parka ili ulice dobije naziv po Srđanu Aleksiću.

Dobitnik prve nagrade, Milan Račić, na novinarsko pitanje koje su to marginalizirane grupe o kojima je pisao, kazao je: “Ako bi smo gledali cijelu BiH, s pravom mogu reći da je čak 90% njenih građana marginalizirano. Od takvog broja valjalo mi se odrediti koje su to marginolizovane grupe o kojim želim pisati.

U početku su to bile izbjeglice, u posljednje vrijeme sam pisao o antifašistima. U posljednjih 15 kolumni sam pisao o dobrim mostarskim ljudima, o ljudima koji su spašavali druge ljude za vrijeme rata a koji im danas pomažu da stanu na svoje noge. Riječ je o magacionerima, policijacima, profesorima, doktorima, glumcima i režiserima. Ave su to ljudi koji dnevno čine dobra djela.”

Dobitnik druge nagrade, Mirza Sadiković kazao je je teško govoriti kad se ima u vidu veličina djela čovjeka čiju nagradu dobija. Njegovo zadovoljstvo i sreća dolaze iz činjenice da je ova nagrada potvrda njegovog novinarskog puta i opredjeljena i onoga što je radio u ovom, kako kaže, zasita čudnom vremenu u kojem je sistem vrijednosti zaista neprepoznatljiv. Posebno zadovoljstvo čini mu činjenica da ova nagrada dolazi iz lokalne pravde, gdje živi mali obični čovjek kojem je potrebna istina i pravda. Nagrada Srđan Aleksić, kako kaže, ne samo da je poticaj nego i obaveza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.