Sa 100.000 KM podržana Via Dinarica

Vijesti 27. sep 201710:28 > 10:30
N1

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma 2017. godine u Bosni i Hercegovini, potpisali su danas u Sarajevu ugovor o podjeli troškova kojim se sa 100.000 KM podržava projekat Via Dinarica kao generator održivog turizma.

Via Dinarica je međunarodna staza koja ima za cilj unaprijeđenje, razvoj i povezivanje ekonomskih, ekoloških i društvenih potencijala regije Dinarskih Alpi. Projekat je potaknut uspješnim primjerom staze Via Alpina, koja povezuje osam alpskih država zapadne Europe. Ovaj model kreira mogućnosti za zapošljavanje u lokalnoj zajednici te štiti i budi interes za okoliš.

Planinski lanac Dinarida prirodno povezuje sedam država na prostoru jugoistočne Europe – Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju.

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo kazala je kako je turizam jedna od vrlo bitnih ekonomskih kategorija. Blizu 5 posto BDP-a u BiH se ostvaruje kroz turizam. Bit turizma je da se lokalna zajednica razvija te da se otvore mogućnosti zaposlenja, uz razvoj na način da priroda bude ekološki očuvana. Specifičnost ovog projekta je činjenica da nudi i razvoj sportsko-avanturističkog i eko turizma.

Ceremoniji je prisustvovao i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP BiH, koji je naveo kako turizam donosi nadu i prosperitet te kako je jedna od svijetlih tačaka u Bosni i Hercegovini. Kazao je kako veliki potencijal za razvoj turizma postoji u Bosni i Hercegovini, pa bi se tako udio koji turizam donosi BDP-u mogao utrostručiti. Dodao je da će projekt razviti povezanost između gradova i ruralnih područja, što je jedan od ciljeva projekta Via Dinarica, uz razvoj turističke ponude koja se oslanja na prirodne ljepote, tradicionalne proizvode i kulturno nasljeđe. Khoshmukhamedov je naveo i kako turizam može postati katalizator pozitivnih promjena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.