Lavić: Bošnjaci su kulturna forma unutar Evrope

Vijesti 28. sep 201717:54 > 17:59
N1

Prvi put nakon 120 godina, u sarajevskoj Vijećnici biće upriličena akademija povodom Dana Bošnjaka.

Organizaciju ove akademije čine tri krovne bošnjačke organizacije, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačke zajednice kulture Preporod i Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet.

Podsjećamo da je deklaracija o vraćanju istorijskog imena Bošnjacima usvojena prije tačno 24 godine na Prvom bošnjačkom saboru, a godinu kasnije donesen je i zakon u kojem je naziv Musliman zamijenjen nazivom Bošnjak.

Gost programa N1 televizije bio je Senadin Lavić, član UO Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Senadin Lavić.

To je jedan imendan kao što svaki drugi narod ima svoj dan koji ima svoje ime. Povijesni bosanski narod je rascijepljen na tri dimenzije. Onda jedan dio našeg bosanskog naroda je kroz nacionalne ideologije pretvoren u Hrvate, a jedan u Srbe. Bošnjaci su od 1903. godine osnivali društva i stranke od 1906. godine, te stalno su ih nazivali muslimanima. To je bio pokušaj da se predstavi narod kao religijska skupina“, kazao je Lavić.

Lavić je dodao da je Dan Bošnjaka potvrda da se bošnjački narod zalaže za multietničku BiH.

Ako je nekada dao neko ime, ono treba da se poštuje i čuva. To treba da se slavi i čuva zajedno sa prijateljima. Bošnjaci su kulturna forma unutar Evrope. Evropu možemo gledati kao skup naroda i nacija. Ovim želimo potvrditi da smo za multiuetničku BiH, izražavamo princip otvorenosti za budućnost BiH“, kazao je Lavić i dodao:

Na Kosovu, Srbiji i Sandžaku danas se obilježava danas Dan Bošnjaka. Vjerujte da dođu predstavnici vlasti i vrlo prijateljski obilježe taj dan. Bilo bi besmisleno da se večeras skupe samo Bošnjaci i sami pričaju o tome, ideja i poenta je da se sastanemo sa drugim narodima i razgovaramo“.

Poručio je da identitet Bošnjaka nije primarno vezan sa religijom.

Identitet Bošnjaka nije primarno vezan sa religijom, nego sa nacijom. Većina ljudi ne zna povijesno porijeklo svog identiteta, te kako su nastajali. Uski krugovi politike formiraju identitete zasnovano na stereotipu. Uvjeren sam da vrlo brzo dolazi vrijeme kada ćemo jedni drugima pružiti ruku na ovim prostorima, ako žele da budu slobodni. Mi smo svi iz jednog slavenskog stabla nikli, a razvijamo se u različitim smjerovima što je sasvim prirodno“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.