Bešlija o "Dvorani Novo Sarajevo": Bićemo uz građane

Vijesti 29. sep 201709:35 > 09:54
N1

Vildana Bešlija, vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, gostovala je u Novom danu gdje je govorila o nazivu Sportske dvorane "Novo Sarajevo", na kojoj je juče osvanuo grafit "Dvorana Goran Čengić".

Priča o tom nazivu sportske dvorane traje već duže vrijeme i mediji su s tim već upoznati. Prijedlog o imenu je došao iz opštinske službe od 2013. godine kada je moja kolegica to u opštinskom vijeću i pokrenula i tada je to zatajilo, a mi smo stranke ‘građanskog bloka’, kako kažu, ponovo to pokrenule da se da u proceduru, ali taj proces nije bio završen kako treba. Urađena je javna rasprava, na papiru to lijepo stoji da to traje mjesec dana, međutim način kako je rasprava održana nije urađena adekvatno. Sama činjenica da se stvorio takav bunt ide u prilog svemu tome. Ukazivali smo na to i trebalo se uraditi puno transparentnije, i generalno rad opštinskih službi, samog vijeća i ljudi koji tu rade je nama od velikog značaja da bude transparentan. I to je nešto na čem smo insistirali sve ovo vrijeme“, komentarisala je Bešlija.

Kazala je i kako se proces u vezi imena dvorane vodi duže vrijeme i da se na julskoj sjednici trebala donijeti odluka, ali da je prekinuta rasprava po samoj tački dnevnog reda, gdje “stranke građanskog bloka” nisu imale mogućnost da diskutuju, kako je istakla, tako da nije ni bila mogućnost da se glasa za naziv Goran Čengić.

Vijećnici Naše stranke, SDP-a, Građanskog saveza i Demokratske fronte usprotivili su se ovom imenovanju, budući da je njihov prijedlog bio da se zove “Goran Čengić”.

Nije ovo slučaj koji se desio samo u Opštini Novo Sarajevo; pokazalo se kao da su građani nezainteresovani a na ovom primjeru vidimo da su zainteresovani samo ih treba pitati. Svi se kriju iza procedura, sve je kao zamršeno, i onda ispadne da smo sve uradili transparentno. To nije odnos za kakav se mi zalažemo – odnos u kome građani nisu ravnopravni“, rekla je.

O tome da li postoji mogućnost da se promijeni odluka je kazala kako će se vidjeti i da sve dotle dok bude javnost zainteresovana za to, da su i oni uvijek za to.

Ukoliko bude bilo kakva mogućnost da se vrati u proceduru, odnosno na način kako bi odgovaralo građanima, mi ćemo apsolutno biti uz njih“, navela je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.