Za djecu oboljelu od raka: Kada sistem zakaže, raja podržava

Vijesti 01. okt 201707:52 > 07:59
N1

Septembar je mjesec podizanja svijesti za djecu koja boluju od raka. Nekoliko domaćih kompanija zbog toga se angažovalo kako bi pomoglo rad roditeljske kuće u Sarajevu, za djecu oboljelu od raka i njihove porodice.

Roditeljska kuća pruža smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice izvan Sarajeva, a brew company iz Sarajeva svoj treći rođendan posvetio je ovoj djeci.

”Puno je takvih akcija ali ova nam je nekako posebno draga jer dolazi u mjesecu septembru kad svi zajedno možemo da doprinesemo podizanju svijesti i rušenju stereotipa koji postoje u društvu – npr. da je ovo oboljenje prelazno, prenosno, zarazno – međutim to upravo nije tačno”, kazao je Fikret Kubat, roditeljska kuća u Sarajevu.

Sistemsko finansiranje rada roditeljske kuće – ne postoji. Ona se finansira od donacija, volja dobrih ljudi za pomoć postoji, ali mora postojati i sistemsko rješenje koje će dugoročno osigurati rad roditeljske kuće.

”Mi imamo par prijedloga ali oni koji sjede u ministarstvima i institucijama vlasti trebaju to sami da predlože, oni nama da se jave – ne da mi upućujemo neke inicijative, jer ova dječica to zaista zaslužuju. Oni samo se bore za život, ništa drugo ne žele, nikakve druge privilegije”, dodao je on.

Septembar se obilježava kao mjesec podizanja svijesti o malignim oboljenjima dječije dobi. Iako sistemska podrška roditljskoj kući u Sarajevu ne postoji, nekoliko bh brendova se udružilo kako bi finansijski pomoglo ovoj djeci i njihovim porodicama.

Brew company akciju koju provodi naziva inicijativom raje – a kroz različite aktivnosti, do sada su prikupili gotovo 3000 km koje će donirati roditeljskoj kući.

”Ono što smo mi diživjeli na rođendanu je nevjerovatno. Tu noć smo pokazali, kako nama, tako raji i Sarajevu, da raja zaista podržava – tu noć smo po osnovu dobrovljnih priloga skupili gotovo 2000 km. Mislim da je ovo svojstven primjer da raja kad ide ka jednom zajedničkom cilju su nezaustavljivi”, ispričao je Harun Omić iz Brew companyja.

U akciju je između ostalih, uključen i domaći brend Revolt – oni će za ovu svrhu dizajnirati tri majice, a sredstva zarađena aukcijom i prodajom – donirat će roditeljskoj kući.

”Majice kod nas idu od 30-40 km, to je ovdje početna cijena, a koja će finalna ovdje biti cijena vidjećemo na kraju aukcije. Nadamo se što veća, jer cijeli prihod ide za roditeljsku kuću”, poručio je Miran Lazić iz Revolta.

Aukcija traje do trećeg oktobra, nakon čega će svi koji su učestvovali posjetiti djecu oboljelu od raka koja borave u roditeljskoj kući. Kada sistem zakaže, raja podržava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.