Valentin Inzko uputio pismo Begi Gutiću

Vijesti 03. okt 201715:52 > 16:08
N1

Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio je pismo premijeru Tuzlanskog kantona Begi Gutiću povodom, kako navodi, neispunjene obaveze da u potpunosti implementira Zakon o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona s posebnim osvrtom na član 6 kojim se uspostavlja Uprava policije kao poseban budžetski korisnik.

Kako je Inzko napisao Gutiću, bez validnog objašnjenja, obaveza je neispunjena od 2010. godine.

‘Kao što vam je poznato, u skorije vrijeme je moj Ured u nekoliko navrata pokušao da Vas i članove Vlade angažuje u konstruktivan i pozitivan dijalog u namjeri da se postigne dogovor o metodologiji za implemenaciju člana 6. Zakona. Nažalost, bez uspjeha”, napisao je Inzko.

U nastavku pisma, visoki predstavnik istakao je da finansijska samostalnost učvršćuje komandni autoritet policijskog komesara koji je neophodan za operativnu samostalnost.

OHR, Evropska unija, te Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH dijele mišljenje da uspostavljanje finansijske samostalnosti policije predstavlja jednu od najboljih raspoloživih prepreka neprikladnim uticajima politike nad profesionalnim radom policije. Na prvom mjestu, finansijska samostalnost učvrščuje komandni autoritet policijskog komesara koji je neophodan za operativnu samostalnost. Pored toga, dodatna zaduženja koja dobiva policijski komesar vode povećanju direktne odgovornosti policije građanima kojima služi. Nadam se da i vi dijelite važnost ovih postulata čime biste pokazali spremnost da podržite osnovne principe demokratskog rada policije i vladavine prava”, navodi se u pismu Inzka.

U narednoj fazi, i bez obzira na odluku Skupštine Tuzlanskog kantona od 27. septembra 2017. godine, zadovoljstvo mi je bilo čuti da ste obavijestili predstavnike Evropske unije da ste spremni početi proces implementacije člana 6. Ova je zaista odlična novost. Budući da moj Ured ima direktno iskustvo u sličnim procesima vezano za implementaciju u drugim dijelovima BiH, uključujući nedavno i Kanton Sarajevo, nemam nikakvih dvojbi da potrebne radnje možete završiti tokom 2017. godine. Moj Ured vam stoji na raspolaganju da pruži svoj puni doprinos u ovom procesu. Kao znak vaše nedvojbene spremnosti za saradnju po ovom pitanju, ovim putem tražim da bez daljeg odlaganja formirate komisiju za izradu diobnog bilansa između Vašeg Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, te da uključite predstavnike mog Ureda, Evropske unije i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u članstvo te komisije”, navodi se u pismu Valentina Inzka.

Osim Gutiću, pismo je dostavljeno i na sljedeće adrese:

– Senad Alić, Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona
– Svi šefovi Klubova poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona
– Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona
– Fadil Šljivić, policijski komesar Tuzlanskog kantona
– Delegacija Evropske unije u BiH i Ured Specijalnog predstavnika EU u BiH
– Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.