Klub vijećnika SDA o nazivu "sporne" dvorane na Grbavici

Vijesti 09. okt 201716:56 > 16:58
N1

Na sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo, održanoj 26. septembra, donesena je odluka o davanju naziva sportskoj dvorani na Grbavici, kojom se tom sportskom objektu daje naziv Sportska dvorana "Novo Sarajevo". Od ukupno 31. vijećnika 'za' je glasalo 17 vijećnika.

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije Novo Sarajevo (od devet vijećnika) podržao je prijedlog Komisije za odnose s mjesnim zajednicama i javna priznanja Općinskog vijeća, koja je organizirala i provodila javnu raspravu.

U skladu sa Zaključkom Općinskog vijeća Novo Sarajevo od 30. maja ove godine, Javna rasprava po Nacrtu Odluke o davanju naziva sportskoj dvorani provedena je u klubovima vijećnika Općinskog vijeća, nadležnim radnim tijelima Vijeća, mjesnim zajednicama, koordinaciji boračkih udruženja i organizacijama civilnog društva, u trajanju od 30 dana do 29. juna 2017. godine.

Imajući u vidu činjenicu da se većina građana tokom jednomjesečnog trajanja javne rasprave (78 posto) po mjesnim zajednicama opredijelilo za naziv “Sportska dvorana Novo Sarajevo”, osim još tri prijedloga od kojih su Sportska dvorana “Goran Čengić”, Sportska dvorana “Vinko Šamarlić” i Sportska dvorana “Zamo Dučić” ili “Grbavica”, Klub vijećnika SDA je podržao volju građana, a ne pojedine političke partije, navodi se u saopćenju Kluba vijećnika SDA Novo Sarajevo.

“Naziv ‘Novo Sarajevo’ predložilo je 14 mjesnih zajednica i Koordinacija boračkih udruženja Novo Sarajevo (koja broji jedanaest udruženja), dok su naziv ‘Goran Čengić’ predložile tri novosarajevske mjesne zajednice, što dovoljno govori o tome da je SDA na strani građana i da je prepoznala ono što građani žele. Općina Novo Sarajevo ima veliki broj zaslužnih ljudi, boraca i heroja zato odlučno stojimo iza toga da je najbolje da nosi neutralan naziv, a prepoznatljiv za područje na kome se nalazi”, navodi se u saopćenju.

Klub vijećnika SDA Novo Sarajevo podržao je prijedlog Komisije da se u dvorani postavi Spomen – ploča na kojoj će biti upisana sva zaslužna imena iz oblasti sporta s područja općine, a koji su dali svoj doprinos u odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.