Danas počinju Šantićeve večeri poezije

Vijesti 10. okt 201711:33 > 11:40
N1

Manifestacija "Šantićeve večeri poezije", koja će biti održana od danas do 16. oktobra na više lokacija u Mostaru, ove godine ponudit će bogat program, a dobitnik Šantićeve nagrade koju dodjeljuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" je pjesnik Pero Zubac.

Dobitnik je izabran na osnovu mišljenja stručne komisije i jednoglasnom odlukom Upravnog odbora mostarske “Prosvjete”, a nagrada se sastoji od Šantićevog štapa i šešira, te novčanog iznosa od 5.000 KM.

Manifestaciju organizuju Gradski odbor SPKD “Prosvjeta” Mostar i SPKUD “Gusle”.

Predsjednik mostarske “Prosvjete” sveštenik Radivoje Krulj rekao je ranije da su “Šantićeve večeri poezije” najstarija pjesnička manifestacija u regionu i da se ove godine organizuju 98. put.

Večeri se u kontinuitetu održavaju od 1920. godine kada je u Mostaru još za pjesnikovog života održano `Šantićevo veče` njemu u čast. Od tada se manifestacija održava skoro svake godine. Ovu tradiciju nije prekinuo ni Drugi svjetski, ni posljednji građanski rat u BiH“, rekao je Krulj.

On je podsjetio da je grad Mostar 1968. godine ustanovio Šantićevu nagradu.

Potpredsjednik mostarske “Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da se ovogodišnja manifestacija prvi put događa na području cijelog grada.

Do sada se manifestacija održavala u Vladičanskom dvoru, a ove godine smo odlučili da izađemo iz Brankovca u cijeli Mostar i približimo Šantića svima“, istakla je ona.

Šagovnović je navela da “Šantićeve večeri poezije” počinju danas polaganjem cvijeća i pomenom na Šantićevom grobu na Pravoslavnom groblju Bjelušine, nakon čega će u 18.00 časova uslijediti svečanost otvaranja manifestacije u Parku Alekse Šantića, a u slučaju lošeg vremena u Ćorovića kući.

Nakon svečanosti otvaranja, u 19 časova u Vladičanskom dvoru ćemo imati književno veče jednog od najboljih srpskih književnika Mostarca Vladimira Pištala i promociju njegove knjige `Sunce ovog dana – Pismo Andriću`”, kaže Šagovnovićeva.

Na promociji će, osim Pištala govoriti i Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, književnik Dragan Marjanović i Josip Muselimović kao moderator i suorganizator promocije u ime Matice hrvatske Mostar”, navela je ona.

Sutra, druge večeri manifestacije, u Mostar stiže Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom “Sinovi umiru prvi” koja će biti odigrana u Narodnom pozorištu Mostar u 19 časova.

U četvrtak, 12. oktobra, u Muzičkom centru “Pavaroti” biće održan solistički koncert istaknutog srpskog violiniste Jovana Kolundžije.

U petak, 13. oktobra, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u 19 časova biće predstavljena knjiga Dejana Ristića “Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941” i knjiga Tatjane Brzulović Stanisavljević “Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu”.

Peto veče manifestacije pjesničko veče biće održano u Vladičanskom dvoru u 19 časova.

U nedjelju, 15. oktobra, u okviru “Šantićevih večeri”, u Nevesinje će biti održano veče pod nazivom “Nevesinje, druga Aleksina kuća” na kojoj će nastupiti poznati pjesnik Pero Zubac.

Manifestacija će biti zatvorena u ponedjeljak, 16. oktobra, u 19 časova u Narodnom pozorištu Mostar, gdje će biti organizovano veče laureata Šantićeve nagrade pjesnika Pere Zupca u suorganizaciji sa ansamblom “Mostarske kiše” i uručena Šantićeva nagrada.

Predsjednik SPKD “Gusle” Radislav Tubić naglasio je da je manifestacija ove godine dobila podršku brojnih institucija i sponzora, a da su generalni pokrivitelji vlade Republike Srpske i Srbije.

On je dodao da je ulaz na sve događaje besplatan i pozvao sve zainteresovane da posjete “Šantićeve večeri poezije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.