Džindić: Trudimo se rudarske nesreće smanjiti na minimum

Vijesti 12. okt 201717:51 > 18:10
N1

Ministar energetike, industrije i rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine Nermin Džindić bio je gost emisije Dan uživo gdje je govorio o nesreći u Rudniku mrkog uglja Breza u kojoj je smrtno stradao rudar noćne smjene.

Nesreća se dogodila u noći između ponedjeljka i utorka na radnom mjestu, a ministar Džindić je nakon nesreće izrazio svoje iskreno saučešće porodici stradalog rudara, naglasivši da će Ministarstvo i Vlada učiniti sve kako bi se sigurnost u rudnicima podigla na veći nivo i kako bi se smanjio broj nesreća.

Džindić je istakao kako je napravljena analiza u rudnicima kada je preuzeo funkciju ministra i u toj analizi je navedeno kako je potrebno raditi na rudnicima.

Premijer Novalić i ja smo napravili plan o sigurnijem poslovanju rudnika sa opremom, a među njima je i Rudnik Breza u koji je uloženo novca i sa tehnološkog nivoa je na solidnoj razini s ocjenom 3 – 3,5“, kazao je.

Na pitanje šta je uzrok nesreće u RMU Breza je rekao kako se radi o klasičnoj nesreći.

Govorio je i o statistici o rudarskim nesrećama u BiH te je naveo: “Mi u zadnje četiri godine smo imali četiri nesreće i trudimo se da ih smanjimo na minimum. Mi smo naslijedili preko sto miliona gubitaka u rudnicima. Sad smo taj gubitak smanjili. Zaustavili smo taj loš trend, odnosno dalje curenje novca kroz gubitke i propadanje rudnika. Sad imamo trend samoodrživosti rudnika. Danas 85 procenata svih rudnika isplaćuje plaće sa punim doprinosima“.

Također, istakao je da, što se tiče nesreća, nema trenda rasta.

O uvezivanju staža radnika je rekao: “U trenutku kad smo preuzeli, stanje u FBiH, što se tiče penzionera, je bilo kritično. 2014. godine je iz budžeta uzeto blizu milion maraka za uvezivanje staža. 2016. smo iz rezerve uzeli milion i uvezali staž radnicima KTK. Sada smo u sklopu našeg plana rada za 2017. potrošili 8 miliona za uvezivanje staža za radnike koji su u mirovini i koji danas primaju mirovinu. Nijedan jedini radnik sada nema da nema uvezan staž a da je stekao uslove“.

Spomenuo je i radnike Vitezita iz Viteza koji su najavili proteste te o tome rekao kako se moraju poštovati procedure i pravila.

Ne može se poslati zahtjev i za sedam dana od toga organizovati proteste. Reći ću tim radnicima da smo obradili i pustili u proceduru zahtjeve. Radnici Vitezita su ispunili sve uslove samo mi kao Ministarstvo nismo dobili pozitivno mišljenje Ministarstva finansija“, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.