Američki profesor Robert Donia: I dalje tražim da razumijem

Ognjen Zorić/Radio Slobodna Evropa

Knjiga proistekla iz istraživanja, "Radovan Karadžić – uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini", promovisana je u četvrtak u Beogradu.

“Želio sam da Karadžića razumijem kao čovjeka, ali sam ga vidio kao stvorioca velike tragedije – rata i mučenja svih koji su bili u Bosni i Hercegovini, u Jugoslaviji tog vremena”, objasnio je američki profesor Robert Donia – istoričar, stručnjak za Balkan i vještak za istoriju Međunarodnog suda u Hagu, razloge zbog kojih se upustio u istraživanje lika i djela Radovana Karadžića.

Sarađujući sa Tribunalom u Hagu, imao je na raspolaganju opsežnu dokumentaciju o Karadžiću, a u nekoliko navrata sa njim je i razgovarao.

Mada mu biografija Radovana Karadžića – tada optuženika, danas prvostepeno osuđenog na 40 godina zatvora za genocid, zločine, teror, deportacije – nije bila prvobitna namjera, profesor Robert Donia vremenom je uvidio da bez takvog istraživanja ne može ni sebi ni drugima da objasni kako je do takvih zločina moglo doći.

“I dalje tražim da razumijem”, ukazuje autor knjige.

“Moram da kažem da na kraju, vjerovatno nisam… Ali, moji zaključci su ispred vas, ukoliko ih ima”, ističe.

“Najteže je razumijeti zlo, a najlakše ga je kritikovati”, rekla je istoričarka Latinka Perović.

Primjećuje da autor Karadžića ne posmatra uprošćeno, već da ga, sljedeći njegovu evoluciju, “vidi kao populistu koji je vjerovao da mora povesti srpski narod ka ispunjenju njegove sudbine”.

U toj misiji, zaključuje, sebe je vidio “kao mučenika i žrtvu”.

“Prihvativši vrijednosti isključivog nacionalizma, on je postao ličnost monumentalne ravnodušnosti prema životima nesrba, vizionar i praktičar, odgovoran za najteže zločine poslije u Evropi poslije Drugog svetskog rata. Po tome će i ostati poznat”, navodi Perović.

Više pročitajte na portalu Radija Slobodna Evropa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.