Stručnjak: Oprez sa besplatnim Wi-Fi mrežama

N1

Nove tehnologije potpuno su promijenile naš način života, rada i zabave. Sve veći dio našeg društvenog života odvija se online, a na internetu sve veći zamah uzima i kriminal. Kolika opasnost zaista jeste cyber kriminal najbolji pokazatelj su procjene koje pokazuju da je vrijednost kriminala na internetu veća od ukupne svjetske trgovine drogom.

Amar Sijerčić se bavi izradom web sajtova, radi za klijente iz cijelog svijeta, a većinu uplata i isplata obavlja na internetu. Nedavno je postao žrtva cyber kriminala. Slučajno je otkrio kako mu je šest mjeseci zaredom, sa računa nestajalo po 80 KM. U banci su mu rekli da su pare uplaćivane na ime stranice za gledanje filmova za koju Amar kaže da nikada nije otvorio. Rekli su mu i kako je teško dokazati da je u pitanju krađa jer se adrese na koje je novac uplaćivan nalaze u Brazilu, Kini ili su sakrivene.

“Ne znam ni kako su uspjeli doći do tih podataka. Jer, za neku krađu im treba broj kartice, moje ime i prezime i onaj CVC broj iza kartice. Podatke te vrste jedino sam ostavio na PayPallu. Nigdje online ne ostavljam broj kartice. Izgubiš nekako povjerenje i u banku, i u PayPall i u sve živo. Na kraju, pare treba u dušeku držati. Nemaš povjerenja jednostavno u online sistem čuvanja para. Sve sam passworde i kartice promijenio, onda još u jednoj banci račun otvorio, na četiri kartice držim pare”, kaže Sijerčić.

Cyber kriminal se najčešće dovodi u vezu sa krađom podataka o kreditnim karticama ili krađom korisničkih naloga za pristup internetskim stranicima. Pored toga, česta krivična djela su izrada i unošenje kompjuterskih virusa, neovlašten pristup zaštićenom računaru ili mreži, ali i iskorištavanje djece i maloljetnika za pornografiju. Građani trebaju biti posebno oprezni prilikom korištenja besplatnih Wi-Fi mreža.

“Besplatan Wi-Fi po tramvajima, po šetalištima, parkovima ili bilo gdje drugo. Uvijek postoji onaj “cookie” ili odgovornost koju prihvatite, i u svakom slučaju vaš telefon, vaš mail i sve ono što imate na telefonu su vrlo dostupni za korištenje vaših podataka koji su lični”, ističe prof. dr. Jasmin Ahić, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Cyber kriminal u Bosni i Hercegovini napreduje, dok se nadležne institucije bore sa neadekvatnim zakonima ali i sopstvenom neefikasnošću, kaže profesorica na Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, Lada Sadiković.

“Kako se tehnologija razvija, tako se razvija i sam cyber kriminal. Imamo dvije strane: one koji se ponašaju suprotno sankciji i one koji moraju štititi građane – a to su oni koji rade za državu i državne institucije. U tom smislu, oni moraju biti dvostruko jači da bi dostigli razvoj tehnologije i pretekli one koji se bave cyber kriminalitetom”, ocjenjuje doktorica.

Internet nema granica, stalno stvara nove mogućnosti ali i opasnosti – poručuju stručnjaci. Građane pozivaju na oprez prilikom otvaranja sumnjivih e-mailova i linkova, ali i prilikom ostavljanja podataka o platnim i kreditnim karticama. Dok cyber prostor u Bosni i Hercegovini ne bude adekvatno zakonski uređen, prevencija je najbolja zaštita. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.