Eksplozija ispred kuće bliskih prijatelja imama Beganovića

Vijesti 27. jan 201510:53 > 10:56
Facebook

Nepoznata naprava eksplodirala je ispred kuće porodice Keserović, bliskih prijatelja imama Selvedina Beganovića kojeg su nedaleko od Velike Kladuše napadači u tri navrata pokušali ubiti nakon što se otvoreno protivio slanju bošnjačkih mladića da se bore na strani terorističke organizacije Islamske države, objavljeno je u utorak.

Po navodima Dnevnog avaza, nepoznata naprava je eksplodirala u subotu navečer što je zastrašilo djecu, potvrdio je Mirsad Keserović, jedan od dvojice braće koja žive u napadnutoj kući.

Pojasnio je kako je taj incident samo jedan u nizu od dvadesetak napada u posljednja dva mjeseca kojima je izložena ova porodica. Keserović ne zna jesu li napadi povezani s pokušajima ubistva muslimanskog vjerskog službenika Selvedina Beganovića, tvrdeći da se vremenski podudaraju s prvim napadom na imama.

Uz lokalnu policiju porodica je o zastrašivanjima i napadima izvijestila u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) te Federalnu upravu policije (FUP), kao i međunarodne organizacije.

No, u lokalnoj policiji u Velikoj Kladuši su izvijestili kako nema tragova eksplozije, iako je Dnevni avaz objavio fotografiju s Mirsadom Keserovićem koji stoji ispred kratera koji podsjeća na posljedice aktiviranja eksplozivne naprave. Dežurni državni odvjetnik Unsko-sanskog kantona, koji je upoznat s ovim slučajem, naložio je policijskim kriminalističkim tehničarima da uzmu uzorke s lica mjesta.

Imam Selvedin Beganović nedavno je ponovno fizički napadnut nedaleko od Velike Kladuše u BiH te je upozorio da se i nakon hapšenja i podizanja optužnice protiv neformalnog vođe radikalnih islamista Bilala Bosnića nastavlja novačenje i odlazak mladih Bošnjaka u Siriju gdje se priključuju terorističkoj organizaciji Islamskoj državi.