VIDEO| Zdravstveni radnici u KS ostaju u štrajku

Vijesti 16. okt 201719:02 > 19:25
N1

Četiri dana zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevu su u generalnom štrajku. Iz Javne ustanove Domovi zdravlja KS ističu kako je zdravstvo specifična djelatnost te kako nemaju taj luksuz da idu 100 posto u štrajk.

Primaju se hitni slučajevi, akutni pacijenti i izdaju recepti hroničnim bolesnicima.

“Da biste procjenili hitnost slučaja onda implicira da rade kartoteke , kartoteke rade doduše u smanjenom obimu ali to je ta famozna trijaža jer bez rada kartoteke i trijaže ne možete znati da li se radi o hitnom slučaju ili ne. Preporuka je da stomatologija radi po pitanju hitnih slučajeva, ultrazvučna i radiološka dijagnostika takođe radi po pitanju hitnosti po pacijentima koji od ranije imaju uputnice”,  za N1 je kazao Arman Šarkić.

Jednu od pacijentica zatičemo ispred Doma zdravlja Vrazova. Kaže kako je plućni bolesnik i da je uslugu dobila bez problema.

“U Vrazovoj me je primio doktor Edo Selimić, pregledao me i uputio dalje treba da idem internisti”, kazala nam je.

S druge strane ima i onih koji su vraćeni.

“Treba jedan papir, rekli nije hitno i to je to.”

Neki pacijenti podržavaju štrajk, a drugi ipak kažu se on mogao organizovati i bolje.

– “Uredno me primili, ljubazni i sve i zaslužuju ustvari trebaju da produže štrajk, zaslužuju bolje plate”;

– “Redovne terapije ništa više, sve to normalno radi koliko sam ja primjetio”;

– “Trebalo je tu biti dogovora malo drugačije. E sad oni se sada jednostavno posvađali, jedno bolnica, drugo druga bolnica treće treća bolnica, oni moraju biti zajedno. Tu od vrha nešto nije uredu , zato je ovo sve naopako”, kazali su pacijenti.

Situaciju komplikuje postojanje tri sindikata sa različitim stavovima, pored ovog koji štrajkuje povećanje satnice traži i sindikat doktora medicine i stomatologije koji nije u štrajku, oni traže i povećanje koeficienta s razlikom u koeficientu za doktore i ostale zaposlene u zdravstvu.

Treći sindikat je UKCS podržava kolege u štajku ali oni rade nesmetano.

Generalni štrajk sindikata radnika u zdravstvu u KS ostaje do ispunjenja njihovih zahtjeva, zdravstveni radnici traže povećanje satnice sa 2,31 na 2,75 , ostanak koeficienta za obračun plata na sadašnjem nivou za sve uposlene u zdravstvenim ustanovama kao i potpisivanje grantskog kolektivnog ugovora .

Ranije su iz Vlade KS istakli kako novca za ispunjenje ovih zahtjeva nemaju. Nakon današnjeg zasjedanja Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo je donio odluku da odbija razgovor sa Vlastima u prisustvu drugih Sindikata.

Pozvali su premijera, ministricu zdravstva i Zavoda za zdravstveno osiguranje KS na sastanak u srijedu u 12:00 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.