Turčalo: Grabar Kitarović više komentariše BiH nego Hrvatsku

Vijesti 18. okt 201708:53 > 09:42
N1

O političkim odnosima između Bosne i Hercegovine i Rusije, uticaju Rusije u BiH, interesovanju susjeda za nas, za Novi dan govorio je prof. dr. Sead Turčalo sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, nakon najave o službenoj posjeti predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović toj zemlji.

Grabar Kitarović prilikom službene posjete Rusiji sastaće se sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i jedna od tema razgovora bit će situacija u Bosni i Hercegovini. Grabar Kitarović je više puta izrazila zabrinutost procesima u BiH, posebno ističući zastoj u procesu pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama.

Ovo je prva službena posjeta jednog hrvatskog predsjednika Rusiji od 2009. godine i jedna od tema razgovora bit će BiH, a komentar Turčala o tome je da predsjednica Hrvatske u posljednje vrijeme češće komentariše zbivanje u BiH nego u vlastitoj državi.

S jedne strane je vrlo zabrinjavajuće da predsjednici susjednih zemalja razgovaraju o unutrašnjim pitanjima BiH, pogotovo kad se radi o predsjednici Hrvatske i kad se radi o izmišljenim pitanjima. Prvo se govorilo o navodnoj aferi prisluškivanja hrvatskih zvaničnika u BiH i od toga nije ništa bilo, pa se onda radikalizmom pokušavalo skrenuti s jednog desničarenja koje se dešava u Hrvatskoj. Također, i presuda Prliću i drugima može Hrvatskoj donijeti dodatnu štetu“, istakao je Turčalo za N1.

O tome da li bi sastanak u Rusiji mogao imati uticaja na putu BiH ka EU je rekao: “Nisam siguran da će uopće predsjednica Hrvatske razgovarati sa predsjednikom Ruske federacije o putu ka NATO-u a niti o putu prema EU, ne očekujem takvu vrstu razgovora. Više očekujem vrstu razgovora na tragu onoga iz prethodnih sedmica, a to je predstava o jednoj negativnoj slici o BiH“.

Milorad Dodik se također susreo sa Putinom, a Turčalo je rekao kako je Ruska federacija ozbiljna i da ima jasnu sliku o BiH, ali da je dovoljno da se vrši uticaj ili preko jednog dijela BiH ili preko susjednih država. “Rusija sve više dobija i novog asa u rukavu kad govorimo o Hrvatskoj, a to je da dvije banke bliske Rusiji imaju više od milijardu eura prostora za ovrhu u Agrokoru koji zapošljava desetke hiljada ljudi. Na taj način Rusija je dobila novog asa u rukavu koji će biti ključna tema razgovora sa predsjednicom Republike Hrvatske. Također, Ruska federacija kaže da priznaje suverenu BiH na principima Dejtonskog sporazuma a po tome se misli da nikakav reformatorski potez neće biti prihvaćen, a prihvatili su svaku vrstu antidejtonskih mjera“, rekao je.

Komentarisao je i proglašenje vojne neutralnosti u RS te naveo: “To je poslije referenduma najozbiljniji udar na državu. Ovdje je entitet koji nema nikakvu nadležnost stavio zakon van BiH akoji su usvojili predstavnici u Parlamentu iz istog tog entiteta. U tom zakonu je jasno precizirano da svi nivoi vlasti treba da učine sve da bi BiH postala članica NATO-a. Sljedeći korak bi trebalo biti da odluku Ustavni sud proglasi neustavnom. Ovo je neka vrsta ispipavanja terena za ozbiljnije stvari. Ovdje se godinama govori o referendumima za nezavisnost i onda imate korak po korak donošenja odluka koje ruše strukturu države“.

U ovom trenutku bi neko od članova Predsjedništva BiH trebao pokrenuti ocjenu ustavnosti odluke pred Ustavnim sudom BiH. Ovo je vrlo ozbiljno narušavanje suvereniteta države“, dodao je.

Spomenuo je i izjavu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića za koju je rekao da je prošla nezapaženo, odnosno izjava u kojoj je kazao “da se bez Hrvatske i Srbije neće rješavati nijedno unutarpolitičko pitanje  BiH”.

To je jedno namjerno pogrešno tumačenje uloge Srbije i Hrvatske kao potpisinica mirovnog sporazuma. Njihov potpis je samo značio da su te dvije države bile akteri rata a ne garantori mira“, naveo je Turčalo za N1.

U Novom danu prof. dr. Turčalo je ponovio kako se može vršiti uticaj na BiH preko susjednih zemalja, entiteta RS, i da se ne mora uložiti puno energije. Također, naglasio je kako je BiH po svom položaju i strukturi vrlo ranjiva zemlja i da je dovoljno da se pokrene manja aktivnost kako bi se proizvele tenzije u BiH.

Za N1 je kazao i kako je vjerovatnoća za “Dejton 2” vrlo mala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.