Potpredsjednik SNSD-a za N1: Cilj opozicije je blokada NSRS

Vijesti 19. okt 201717:27 > 17:32
N1

O posljednjim dešavanjima u Narodnoj skupštini Republike Srpske za N1 je govorio Marko Vidaković, potpredsjednik SNSD-a i poslanik u NSRS.

Slaviša Starčević, voditelj emisije Dan uživo pitao je Vidakovića – na šta NSRS liči danas?

“Za nas je najvažnije da je skupština održana, usvojili smo dnevni red i bitne zakone smo usvojili, Rezoluciju, a i druga zakonska rješenja koja su značajna za građane, poput Zakona o fondu solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu. Mi smatramo da je NSRS organ na kojem svi mogu da iznesu svoje mišljenje. Međutim, ono što se izdešavalo – o postupcima će suditi građani na izborima”, izjavio je Vidaković.

Opozicija se žalila na kršenje poslovnika?

“Cilj opozicije je blokada Parlamenta i neusvajanje dnevnog reda. Pozivanje na Poslovnik je način da se do toga dođe. To je nepotrebno trošenje vremena i narodnog novca. Poslovnik određuje načine kako se akt može uputiti u NSRS, opozicija je kršila Poslovnik sa ona tri akta. To ne treba biti razlog za onako nastupanje, dnevni red je usklađen u skladu sa poslovnikom”, izjavio je Vidaković za N1.

Šta se želi postići usvajanjem Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS?

“Do sada je bila važeća deklaracija iz 2005. godine. Dosta se promijenilo od tada. Došlo je vrijeme za novu Rezoluciju”.

Da li to znači da su se provodile ankete?

“Da, ali i na drugi način možemo da ispitamo stavove građana”.

“Rezolucija je jasan pravac u kojem će se kretati RS, a to je da će pratiti Srbiju. To je obavezujući akt za sve naše predstavnike. U tom aktu smo rekli, ako dođe vrijeme za odluku – raspisat će se referendum u RS, da vidimo šta građani misle”, izjavio je.

Vidaković je kazao da Rezolucija nije usmjerena ni protiv koga, i da potvrđuje sve što političari u RS govore.

“O ovom stavu imamo jedinstven stav i konscenzus”, pojasnio je.

Vidaković je kazao i to da se SNSD uvijek zalagao za demilitarizaciju, a što se tiče BiH u NATO-u: “Naš stav je bio da kada za to dođe vrijeme, narod će se izjasniti na referendumu. U RS imamo jasan stav, u FBiH drugi. RS mora raspisati referendum, ako i ukoliko ta tačka dođe na dnevni red”.

Ponovio je da je RS opredijeljena da će pratiti Srbiju i vojnu neutralnost Srbije.

“Mi smo vojno neutralan entitet, NSRS je usvojila Rezoluciju, uskoro će izaći u Službenom listu”, izjavio je Vidaković.

Kompletan razgovor Slaviše Starčevića i Marka Vidakovića pogledajte u video prilogu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.