Novaković: Najveća kriza od Dejtonskog sporazuma

Vijesti 26. okt 201713:15 > 13:17
N1

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković izjavio je danas u Sarajevu da se parlament nalazi u najvećoj krizi poslije Dejtonskog sporazuma i da je u ovom momentu neizvjesno šta će se dalje dešavati u Predstavničkom domu.

Više je nego jasno da će u narednom periodu biti vrlo teško bilo šta usvojiti u Predstavničkom domu, bez obzira koliko to bilo dobro ili loše za BiH, entitete ili uopšte građane BiH“, rekao je Novaković novinarima.

Prema njegovim riječima, sinoćnja dešavanja u Predstavničkom domu vrhunac su ne samo nerada nego i lošeg odnosa poslanika prema parlamentu i onome što od njih očekuju građani.

Moram jasno reći u svoje i ime Saveza za promjene da mi nećemo braniti institucije BiH od SBB-a, DF-a, SDP-a, od bilo koga iz Federacije BiH ko želi da ih ruši“, istakao je Novaković.

On je dodao da su poslanici Saveza za promjene, ako zatreba, spremni da podrže rušenje institucija BiH i da ih neće braniti od onih koji ih u ovom momentu žele rušiti.

Komentarišući istupanje Đorđa Krčmara iz Kluba SDS-a u Predstavničkom domu i odluku predsjedavajućeg Doma naroda Ognjena Tadića da formira novu stranku Novaković je rekao da je očito da SDS ima probleme kada je riječ o unutrašnjim odnosima.

Sa ili bez ovih ljudi mi nemamo jasno definisanu parlamentarnu većinu i ovo će samo usložiti situaciju, ali neće opredijeliti odnose u BiH“, konstatovao je Novaković.

On smatra da će se odnosi u BiH opredjeljivati izvan Republike Srpske i da će odnosi u FBiH determinisati dalja dešavanja u parlamentu i svim institucijama u BiH.

Jučerašnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH noćas je, nakon više pauza, prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.