Azra Muzur: Zatvaranje vode nećemo raditi po visini duga

Vijesti 27. okt 201708:46 > 09:14
N1

Nakon što je Nadzorni odbor smijenio direktora i upravni odbor Vodovoda i kanalizacija Sarajevo na mjesto v.d. direktorice sjela ja Azra Muzur, dugogodišnja uposlenica ovog preduzeća.

Dugo godina ste u ViK-u. Šta je uzrok ovakvog stanja u preduzeću i ko je najveći krivac što građani nemaju vode?

Situacija je takva zbog više faktora. Nesistemsko ulaganje u javni vodovodni sistem, hidrološka situacija, upravljanje preduzećem, velikli broj gubitaka u mreži oko 75 posto, zatim imamo razne manipulacije na sistemu, zaobilazne vodovod. Tu je i nevođenje adekvatne kadrovske politike. ViK-u fali stručno-tehničkog kadra“, rekla je za N1 Azra Muzur.

Sa dolaskom novog menadžmenta počelo je i isključivanje dužnika, a prva je bila autopraonica Mimex sa dugom preko 7.000 KM?

Svima ostalima smo dali rok od 15 dana da se sami prijave, bilo da su bespravni potrošači ili da su izvršili bilo kakvu manipulaciju na vodovodnom mjestu. Pozvali smo sve dužnike da se prijave bez ikakvih zakonskih sankcija. Ukoliko se ne prijave sami mi ćemo početi postupati po zakonu“, istakla je Muzur.

Na pitanje zašto je sa vodovodne mreže isključena baš autopraonica Mimex s obzirom da postoje pravna lica s mnogo većim dugom, gošća jutarnjeg programa N1 televizije je odgovorila:

Nismo se rukovodili visinom duga već smo odlučili da to bude autopraonica jer smo imali sve pripremljeno. Htjeli smo dati poruku svima da smo odlučni srediti sistem i situaciju u preduzeću.

V.d. direktorice KJKP ViK-a za N1 je kazala da trenutno ne može govoriti o imenima najvećih dužnika, ali je kazala da su na spisku sve kategorije; pravna lica, institucije, građani, a iznos najvećeg duga je više od 100.000 KM.

Zatvaranje ćemo raditi planski i nećemo zatvaranje raditi po visini duga. Grupisat ćemo po lokalitetima bez obzira na visinu duga. Naprimjer na Ilidži će se naći i oni sa manjim i oni sa većim dugom da bi pravili što manje troškove. Plan ćemo napraviti nakon ovih 15 dana nakon što vidimo ko će nam se sam javiti“, objasnila je Muzur.

Tokom razgovora Azra Muzur je kazala da ViK-u nedostaje stručnog kadra i da će biti potrebno zaposliti radnike koji nedostaju.

Mi u postojećim rezervama nemamo dovoljno tehničkog kadra, tačnije inžinjera građevine i tehničara. Ko je išao u penziju ta mjesta su ostala nepupunjena, a popunjavala su se druga. Pravimo plan radne snage koji će nam trebati za detekciju i monitoring kvarova. Kada dođemo do konkretnih podataka predstavit ćemo ih osnivaču, kako bi uspješno obavljali posao“, dodala je Muzur.

Šta je zatečeno dolaskom na mjesto direktorice ViK-a?

Zatečena je nova organizacija preduzeća gdje je došlo do otežanog rada. Mi radimo u pravcu da vratimo stručne službe da budu uvezane. Zatekli smo preduzeće s velikim brojem kvarova, dnevne i noćne redukcije, puno problema s nedostatkom radnika na mreži i puno problema. Uključili smo se u pripreme kredita EBRD-a, radimo na specifikacijama radne snage, opreme za detekciju i monitoring. Malo nam je vremena, ali se trudimo da sve stignemo. Radimo od ujutro do navečer“, izjavila je Muzur.

Vaš dolazak povukao je za sobom lavinu komentara, od rodbinskih veza do članstva u stranci. Šta biste bi rekli za sebe, koje su vaše kompetenicje da budete na čelu Vodovoda?

Ja sam dugogodišnji uposlenik ViK-a, diplomirani inžinjer građevine hidrotehničkog smjera. Od 1996. godine radim u ViK-u, u struci, vodovodnog i kanalizacionog sistema na poslovima projektovanja, nadzora, javnih nabavi i svega što je djelatnost ovog preduzeća. Diplomirala sam prije rata na Građevinskom fakultetu u Sarajevu“, rekla je Muzur i dodala da je za vrijeme rata bila pripadnik Armije BiH.

Da li ste član Stranke demokratske akcije (SDA)?

Je li to problem u obavljanju stručno tehničkih poslova kojim se bavim? To je lični izbor svih nas. Imam li pravo na lični izbor?“, upitala je Azra Muzur voditeljicu Novog dana Emelu Burdžović, a zatim kazala da jeste članica SDA.

Ja sam pripadnica SDA, a ne obavljam niti jednu funkciju u SDA”, izjavila je v.d. direktorica ViK-a Azra Muzur.

Da li ćete se u jednom trenutku morati povinovati lancu hijerarhije unutar stranke?

Važno je reći da ja nisam izbor stranke. Poznata sam kao osoba na koju se ne može utjecati, uvijek tražim minimum struke. Priča se da sam izbor premijera, a ni njemu nisam ispunjavala želje“, pohvalila se Muzur.

Kada građani mogu očekivati normalno vodosnabdijevanje u glavnom gradu BiH?

Nastojimo ukinuti dnevne redukcije i do polovine iduće godine smanjiti noćne. U narednih godinu godinu i po nastojat ćemo potpuno ukinuti redukcije“, poručila je Muzur.

Ona je za kraj gostovanja na N1 televiziji kazala da je jutros dobila informacije da se poboljšava vodosnabdijevanje glavnog grada BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.