Dr. Salihagić: Veoma cijenim dr. Sebiju Izetbegović

Vijesti 27. okt 201711:28 > 11:38
N1

U Sarajevu danas počinje Simpozij na temu "Karcinom dojke i tretman " u organizaciji Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a i Nacionalne asocijacije plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga. Tim povodom gošća emisije Novi dan na N1 televiziji bila je šefica Plastične hirurgije na KCUS-u prof. dr. Sanela Salihagić.

Broj oboljelih žena od karcinoma je u stalnom porastu. To je značajan regionalni naučni skup. Imamo goste iz Srbije i Slovenije i svih dijelova BiH. Značaj je da želimo apelirati na javnost na način da se žene lakše i jednostavnije odlučuju na rekonstrukciju dojke što je standardna procedura svugdje u svijetu. Nažalost kod nas je to još uvijek sporadično.

Želimo promijeniti taj trend jer naša Klinika ima educiran kadar koji je u stanju odgovoriti bilo kojem izazovu“, rekla je prof. dr. Salihagić.

Zašto se žene ne odlučuju raditi rekonstrukciju?

Prilikom dijagnosticiranja, žene se boje za vlastiti život, ali možda jedna doza neinformisanosti da se to može uraditi, da li odmah prilikom prvog operativnog akta ili naknadno u sekundarnoj proceduri. To su standardni protokoli bilo gdje u svijetu.
Nas zbunjuje i zabrinjava što se mali broj žena odlučuje na to, iako se radi o veoma značajnom aspektu u cjelokupnoj rehabilitaciji“, smatra dr. Salihagić.

Da li su finansijski razlozi demotivirajući i koliko košta rekonstrukcija?

Mi imamo educiran operativni tim koji su u stanju odraditi bilo kakav operativni zahvat koji se radi bilo gdje u svijetu prema usvojenim protokolima. Rekonstrukcija dojke se može uraditi vlastitim tkivom, a druga varijanta je silikonskim implantatima. Smatramo da je ovo dobar povod da Zavod zdravstvenog osiguranja participira u nabavci silikonskim implantata. U KS ne participira uopće. U Tuzli je pokriven jedan implantat. Žene koji žele ovaj vid rekonstrukcije koji ima odlične estetske rezultate, a zbog finansijskih limita to nisu u stanju uraditi. Žene trebaju znati da je rekonstrukcija vlastitim tkivom besplatna, dok jedan silikonski implantant košta oko 800 KM“, odgovorila je profesorica.

Gošća jutarnjeg programa N1 televizije je prokomentarisala stanje u zdravstvu Kantona Sarajevo, ali i na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

KCUS se nije priključio štrajku. Status zdravstvenih radnika sigurno se treba popraviti. Ja sam specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. to su godine života koje uložite u sebe i nažalost kod nas posao taj nije cijenjen. Moji studenti konstantno govore da će ići u inostranstvo, a to je poražavajuće. Treba mlade privući da ostanu ovdje“, mišljenja je prof. dr. Salihagić.

Ona je kazala da njena plata iznosi oko 2.000 KM sa svim dodacima

Komparirano sa penzijama to izgleda puno, ali treba cijeniti uloženi rad i trud. Treba platiti edukacije, usavršavati se…“, smatra prof. dr. Salihagić.

Na pitanje da li je zadovoljna situacijom na KCUS-u i kako je ocjenjuje, prof. dr. Salihagić je pohvalila generalnu direktoricu prof. dr. Sebiju Izetbegović.

Neko bi rekao da govorim za prof. Izetbegović tako jer me postavila na mjesto šefa, ali ne. Profesorica je vrlo konkretna prema našoj Klinici. Ja volim jake žene na rukovodećim pozicijama. Ona je dala mogućnost ženama da se usavršavaju. Za ovaj Simpozij je dala maksimalnu podršku. Veoma je cijenim, a svako ima pravo na vlastito mišljenje. Ne treba vjerovati svim medijskim istupima i malverzacijama po portalima. Kolege koje su otišle imaju svoje razloge. Mi funkcionišemo sasvim normalno i ja govorim o svojim impresijama“, poručila je prof. dr. Salihagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.