Zajednički međureligijski magisterij: Zajedno do pomirenja

Vijesti 27. okt 201712:17 > 12:26
N1

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održano je predavanje u okviru zajedničkog međureligijskog magisterija "Međureligijske studije i izgradnja mira", koji će se provoditi, i na Fakultetu islamskih nauka UNSA i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, koji je dio Univerziteta u Ist. Sarajevu.

Ovo je prvi takav program na prostoru bivše Jugoslavije.

Podrazumijeva nastojanje tri institucije da u okviru znanstvene razine radimo na izgradnji i pomirenju, prije svega da želimo osigurati što bolje temelje na znanstvenoj razini za bolju budućnost u BiH. Koliko mi kao vjerske institucije možemo doprinijeti što boljoj saradnji, boljem životu i boljoj budućnosti BiH”, rekao je dekan katoličkog bogoslovnog fakulteta UNSA, prof. dr. Darko Tomašević.

N1

Pripreme su trajale dugo vremena, a naši sagovornic ističu da je to dokaz koliko su projektu pristupilo ozbiljno.

Planirano je da se radi u četiri modula. Na osnovu osnovnih izvora svake od objavljenih religija govoriti o miru, konfliktu, ratu i sukobima. A onda s druge strane iz sociološke perspektive, što je po prvi put spoj teologije i socioloških nauka. Govoriti o rješavanju konfilkata, religiji u postkonfiliktnim društvima. Cilj je s jedne strane dobiti teorijsku predstavu onoga što jeste mir i konflikt, a s druge strane ponuditi praktičnu dimenziju tih studija“, izjavio je prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta Islamskih nauka UNSA.

N1

Prof. dr. Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ je kazao da je ovaj projekat značajan doprinos smirivanju tenzija i izgradnji mira u BiH.

Ne postoji drugi temelj na kojem se može temeljiti kultura mira u BiH nego međureligijskim dijalogom. Nekada prije u bivšem sistemu temelj kulture mira bila je ideologija bratstva i jedinstva. Danas toga nema, ta kultura je trajala koliko je trajala ta ideologija. Mi vjerujemo da je ovo sada čvršći temelj, jer su religije konstanta. Mogu da kažem da je to naš jedini siguran put na kojem možemo temeljiti kulturu mira i povjerenje među nama. Mi smo se svi zaista veoma trudili da to uspije i hvala Bogu počelo je“, kazao je prof. dr. Topalović.

Prof. dr. Darko Tomašević je istakao da cilj ovog projekta nije rješavanje političkih problema, kojih je bilo i biće.

Naša zadaća je da na vjerskoj razini damo svoj doprinos miru. A oni koji bi trebali urediti državu na društvenoj razini i koji bi trebali dati napredak i boljitak društva sa svoje strane je njihova zadaća i oni će za to odgovarati. Koliko mi možemo i trebamo doprinijeti, mi smo dali. Zajednička saradnja naših fakulteta traje najmanje već desetak godina, a ovaj projekat traje dvije godine.

N1

Pored katolika, pravoslavaca i pripadnika islamske vjeroispovijesti, nekoliko protestanata su upisali ovaj master studij.

Širok je raspon mladih ljudi kojima je želja prije svega sa vjerske perspektive doprinijeti razvoju“, izjavio je prof. dr. Tomašević.

U nastavku pogledajte o čemu su još govorili profesori:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.