Kuzmići mirno napustili kuću u banjalučkom naselju Česma

Vijesti 30. okt 201711:15 > 11:18
N1

Radomir Kuzmić iz banjalučkog naselja Česma, kojem je jutros bila zakazana deložacija, mirno je sa porodicom napustio kuću koja je bila predmet višegodišnjeg spora sa porodicom Budiša.

“Odlučio sam da mirno sa porodicom napustim kuću, nakon što sam uz pomoć kabineta predsjednika Republike Srpske kupio plac, čime sam stekao uslove da mi Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske izgradi kuću”, rekao je Kuzmić.

On je zahvalio entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku za iskazanu humanost, jer je njegovoj porodici pomogao u kupovini placa radi izgradnje porodične kuće.

Kuzmić je rekao da je privremeni smještaj za sebe i porodicu, do izgradnje porodične kuće, pronašao kod komšije kojem će plaćati mjesečnu kiriju.

Deložacija Kuzmića odgađana je više puta jer nisu pristali na alternativni smještaj.

Radomir Kuzmić je prilikom jedne od deložacija prijetio da će zapaliti kuću plinskom bocom ako sudski izvršitelji pokušaju da ga izbace iz kuće.

On je 1992. godine mijenjao svoju imovinu u mjestu Slavonski Kobaš, opština Slavonski Brod, za imovinu Dragomira Budiše iz banjalučkog naselja Česma, ali je porodica Budiša 2003. godine zatražila poništavanje ugovora o zamjeni nekretnina, što je Osnovni sud u Banjaluci prihvatio.

Kuzmić je 23. januara prošle godine uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom traži ukidanje odluka nadležnih sudova u Republici Srpskoj u vezi sa njegovim slučajem i da njegov predmet bude vraćen na ponovni postupak.

Radomir Kuzmić je protestovao pred Osnovnim sudom u Banjaluci i 2009. godine, te stupio u dvadesetodnevni štrajk glađu pred Narodnom skupštinom Republike Srpske zbog odluke banjalučkog Okružnog suda da potvrdi presudu Osnovnog suda kojom se poništava ugovor o zamjeni nekretnina. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.