GRAS: Oprema u praonici tramvaja bila stara

Vijesti 31. okt 201714:29 > 14:31
Detektor.ba

Na suđenju bivšim čelnicima Javnog komunalnog preduzeća GRAS, Kantonalno tužilaštvo je pročitalo zapisnik iz istrage uposlenice ove firme o odabiru ponuđača za nabavku praonica za vozila.

Minka Salkanović, koja je ranije bila savjetnica direktora za tehnička pitanja u GRAS-u, kazala je u izjavi da je početkom 2004. imenovana u grupu koja je trebalo da utvrdi postojeće stanje autopraonica.

“Mašinska oprema u tramvajskoj praonici je bila stara koliko sam objekat. U izvještaju je bilo predloženo da se kompletna praonica zamijeni. Za praonicu trolejbusa je u izvještaju navedeno da bi isplativije bilo uraditi remont nego nabaviti novu”, izjavila je svjedokinja u istrazi.

Navela je i da ju je Upravni odbor GRAS-a kasnije imenovao za predsjednicu komisije koja je trebala predložiti najpovoljnijeg ponuđača za autopraonice, te je raspisala javni tender krajem marta 2004., na koji su se javila tri ponuđača, ali da je jednoglasno u aprilu iste godine odbrana firma “Elesprom”.

Prema izjavi, jedna od firmi se žalila na izbor, te je svjedokinja uputila prijedlog da se tender poništi, a Upravni odbor je formirao novu komisiju, čiji je član bila Salkanović, koja je ponovo objavila javni poziv.

“U septembru 2004. su pristigle četiri ponude, a jedna nije uzeta u razmatranje zbog nedostatka dokumentacije. Javila se ogromna razlika u cijenama, zbog čega su ponuđači pozvani da javno iznesu svoje prijedloge. Kao najprihvatljivija je opet prihvaćena ponuda ‘Elesproma’”, rekla je svjedokinja.

Ona je ispričala i kako je saznala da su predstavnici GRAS-a putovali u Sloveniju da vide praonice, ali da komisiji o tome nije dostavljen izvještaj.

Kako je kazala, nije bilo uticaja na komisiju pri odabiru najpovoljnijeg ponuđača.

Bivšeg direktora GRAS-a Ibrahima Jusufranića i šefa turističke poslovnice ovog preduzeća Branislava Petrovića optužnica tereti da su od 2001. do polovine 2006. godine, kao odgovorne osobe, iskoristili svoje službene položaje i ovlaštenja te nisu obavili svoje dužnosti, čime je nanesena šteta preduzeću i budžetu Kantona Sarajevo.

Prema navodima optužnice, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 maraka, a obojica se terete da su drugome pribavili korist blizu 100.000 marka.

Pročitan je i iskaz iz istrage koji je u augustu 2007. dao uposlenik GRAS-a Predrag Todorović, koji je bio član komisije za izbor najpovoljnijeg ponuđača za marketing.

Iz svjedokove izjave proizlazi da je za oglašavanje bio loš izbor ponuđača, jer nisu mogli prihvatiti da zainteresovana firma ima veću dobit od GRAS-a, na čijim su vozilima reklame trebale stajati.

Jusufranićev branilac Senad Kreho je rekao da ove izjave idu u prilog Odbrani jer su uzete u vrijeme kada je obustavljena istraga.

Nastavak suđenja je 28. novembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.