Bez referenduma o imenu dvorane na Grbavici

Vijesti 01. nov 201712:54 > 13:00
N1

Nakon duže rasprave, Odluka o raspisivanju referenduma za preimenovanje naziva Sportske dvorane „Novo Sarajevo“ u Sportsku dvoranu „Goran Čengić“ nije dobila potreban broj glasova vijećnika, te kao takva nije usvojena.

Tu odluku donijelo je Općinsko vijeće Novo Sarajevo 31. oktobra ove godine kada je održalo svoju 12. sjednicu, a kojom je predsjedavala predsjedavajuća Vijeća Ana Baltić.

Općinsko vijeće usvojilo je Odluku o odabiru boračkih udruženja sa statusom od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo. Ovom Odlukom utvrđuju se slijedeća boračka udruženja od interesa i društvenog značaja: Udruženje organizacija porodica šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo, Udruženje „1. Slavna – 111. Viteška brigada“ Sarajevo, Udruženje „Ratnih vojnih invalida Općine Novo Sarajevo“, Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ Novo Sarajevo, Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Novo Sarajevo, Udruženje „Organizacija demobilisanih branilaca odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. Općine Novo Sarajevo“, te Udruga organizatora otpora, umirovljenika i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo.

Vijećnici su potom usvojili i Odluku o utvrđivanju visine finansijskih sredstava za sufinansiranje boračkih udruženja od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo.

Na 12. sjednici Općinskog vijeća usvojena je Odluka o razrješenju člana Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća Novo Sarajevo, nakon čega je usvojena i Odluka o imenovanju člana Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Općinsko vijeće usvojilo je i Odluku o pristupanju izradi Elaborata o ustrojstvu mjesnih zajednica na području općine Novo Sarajevo, dok Prijedlog Odluke o prolongiranju raspisivanja izbora članova savjeta mjesnih zajednica na području općine Novo Sarajevo nije razmatran na ovoj sjednici Vijeća.

Odluka o izmjenama Odluke o izboru Etičke komisije Općinskog vijeća Novo Sarajevo nije usvojena na 12. sjednici Vijeća.

Nakon duže rasprave, Odluka o raspisivanju referenduma za preimenovanje naziva Sportske dvorane „Novo Sarajevo“ u Sportsku dvoranu „Goran Čengić“ nije dobila potreban broj glasova vijećnika, te kao takva nije usvojena.

Općinsko vijeće potom je usvojilo Odluku o imenovanju Investicionog menadžera za 2018. godinu, kao i Politike investiranja raspoloživih novčanih sredstava za 2018. godinu.

Vijećnici su usvojili Odluku o pristupanju izradi Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Općinskog vijeća Novo Sarajevo. Razmatran je i Nacrt programa rada Općinskog vijeća za 2018. godinu, koji se stavlja na javnu raspravu od 01.11. 2017. do 21.11. 2017. godine.

Vijećnici su razmatrali i Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli stipendija i isti se stavlja na javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Razmatran je potom i Nacrt Strategije razvoja i održavanja javnih cesta na području općine Novo Sarajevo za period 2018. – 2027. godine, a isti se upućuje na javnu raspravu od 02.11. 2017. do 02.12. 2017. godine.

Pred kraj sjednice Općinskog vijeća, podnesene su i slijedeće informacije:
– Informacija o dostavljenom periodičnom izvještaju Kantonalnom ministarstvu finansija, za period: od 30.juni 2017. godine do 30. septembra 2017. godine,
– Informacija o procesu energetskog utopljavanja zgrada na području općine Novo Sarajevo,
– Informacija o realizaciji programa obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo u 2017. godini,
– Informacija o stanju priprema za sezonu grijanja za objekte kolektivnog stanovanja, te
– Informacija o stanju javnog reda i mira i bezbijednost saobraćaja na području općine Novo Sarajevo, sa osvrtom na stanje kriminaliteta, za period juli – septembar 2017. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.