Tužilaštvo traži osuđujuću presudu za bivše pripadnike ABiH

Vijesti 03. nov 201716:58 > 16:59
N1

Tužilaštvo BiH zatražilo je da četvorica bivših pripadnika Armije BiH budu proglašeni krivima za ratni zločin počinjen u Rogatici i Foči, dok njihova odbrana smatra da treba biti potvrđena oslobađajuća presuda.

Odbrana optuženog Emira Drakovca, koji je osuđen na 14 godina zbog zločina u selima Vratsalići i Zebina Šuma, smatra da suđenje treba biti obnovljeno zbog “novih dokaza”.

Drakovac je zajedno s Muhamedom i Tarikom Šišićem, kao i Azizom Šušom oslobođen optužbi za učešće u napadu na konvoj u Kukavicama (općina Rogatica), kada je smrtno stradao 21 civil, a 39 ih je ranjeno.

Tužilac Mirza Hukeljić je izjavio žalbu na prvostepenu presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede zakona o krivičnom postupku.

Zbog toga, smatra da presuda treba da bude preinačena i optuženi proglašeni krivima ili da se ukine presuda, ali da ne izvode dokaze već ponovno odluči o kazni, prenosi BIRN.

Hukeljić je kazao da je Vijeće utvrdilo da su optuženi bili prisutni na licu mjesta i učestvovali u napadu na konvoj u Kukavicama, ali da ostaje sumnja u pogledu cilja koji su napadali, to jest u pogledu uvjerenja da su optuženi znali da je riječ o civilima.

– Čak i da je bilo vojnika među civilima, Međunarodno humanitarno pravo štiti i ovakvu kolonu. Pogrešan je zaključak Prvostepenog vijeća o zabludi optuženih. Tužilaštvo BiH je uvjereno da nema mjesta institutu stvarne zablude – naveo je Hukeljić.

Senad Kreho, branilac Tarika Šišića je rekao da nijedan dokaz ne upućuje da je njegov branjenik bio na mjestu događaja, te shodno tome nije mogao biti ni u zabludi.

Odbrana Drakovca smatra da je presuda nerazumljiva, ali i da su u posjedu novih dokaza koji se tiču kredibiliteta jednog od svjedoka. Branilac Drakovca, Fahrija Karkin je kazao da je nove dokaze dostavio Apelacionom vijeću i da traži da se suđenje ponovi kako bi se utvrdilo činjenično stanje i donijela oslobađajuća presuda za Drakovca. 

Tužilaštvo BiH je zatražilo da žalba odbrane bude odbijena jer se ne radi o novim dokazima. 

Hukeljić tvrdi da su isti dokazi bili dostupni i prethodnom Vijeću. 

Odbrane drugih optuženih smatraju da treba biti potvrđena oslobađajuća presuda, a Sud će odluku o žalbama donijeti naknadno.