Suljagić za N1: Rusija nije prijatelj BiH

Vijesti 06. nov 201720:59 > 20:59
N1

Postavljanje spomenika Vitaliju Čurkinu je nastavak politike negiranja pravosudno utvrđenih činjenica o genocidu počinjenom u BiH, kazao je za N1 Emir Suljagić koji je kao kao dvadesetogodišnjak preživio genocid u Srebrenici.

U ponedjeljak je u Istočnom Sarajevu otkriveno spomen-obilježje preminulom ruskom ambasadoru pri Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu u znak zahvalnosti za rusko “ne” u Vijeću sigurnosti UN-a na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Suljagića je u razgovoru za N1 kazao da je ovo jasan pokazatelj da Rusija nije prijatelj BiH.

“Bolesnika kakvi su ljudi kojima je palo napamet da podižu takav spomenik ima svukuda. Ono što je problematično je spremnost svih nivoa vlasti u entitetu Republika Srpska da to koriste, kao i ruske ambasade da se koristi tim sredstvima za postizanje ciljeva. Ovo je još jednom pokazalo da Rusija nije prijatelj BiH i da vodi politiku izazivanja sukoba”, ocijenio je Suljagić.

Dodao je da današnje otvaranje spomenika Vitaliju Čurkinu “jasan signal” prijateljima BiH da Rusija ovdje želi nemir i nered, te je također kazao kako ne shvata “koji se interesi Rusije ostvaruje veličanjem negiranja genocida počinjenog u BiH”.

Danas je Vojin Pavlović, predsjednik Udruge Istočna alternativa RS-a, poručio da su “Rusija i Čurkin svojim vetom na Rezoluciju poslali poruku da je potreban mir, jer da je donesena rezolucija da su Sebi genocidan narod, ne bi bilo mira”. Suljagić je u komentaru na izjavu Pavlovića kazao da ne vidi koji su razlozi postavljanju spomenika osim produbljivanja nepovjerenja u BiH.

“Između ovog spomenika i postavljanja slike Vladimira Putina na ulazu u magacin u Kravici, gdje je 13. jula 1995. ubijeno 1.500 ljudi, ne vidim nikakvu razliku. To je nastavak politike negiranja činjenica o genocidu počinjenom u BiH. Ne vidim koji su interesi osim produbljivanja nepovjerenja u BiH, izazivanja nemira i sijanja smutnji. Postavljanje spomenika je jasan signal da je dio građana Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju srpske nacionalnosti, odlučio da odbaci zapadni svijet i civilizaciju, čiji je BiH sastavni dio”, naveo je.

Suljagić je istakao da njemu ne treba ni srpsko ni rusko “ne” ili “da”, jer on zna činjenice o tomu što se dogodilo i da je ovo igrokaz, vrlo patetitičan, kojem je namjera “da se počnemo ponovno klati za pet, deset ili 15 godina”.

Iz Istočna alternativa su danas poručili kako ne odustaju da i u Srebrenici podignu spomenik Čurkinu, u gradu u kojem je 1995. godine u genocidu ubijeno više od osam hiljada osoba.

Suljagić je u vezi sa ovom incijativom kazao “neka probaju, vidjet ćemo na kraju šta će biti i sa ovim (u Istočnom Sarajevu)”.