Ukinute redukcije vode, Konaković zadovoljan

Vijesti 07. nov 201718:50 > 19:31
N1

Smanjenje redukcija vode u Sarajevu - mit ili stvarnost. Ekipe Vodovoda i Kanalizacije na terenu, premijer Vlade Kantona Elmedin Konaković tvrdi kako prostor za dodatno poboljšanje rada postoji, a građani podijeljenog mišljenja o smanjenju redukcija.

Dnevne redukcije vode u Sarajevu su ukinute, saopštavaju iz VIK-a prije nekoliko dana.

Posljednjih dana: radne posjete premijera, radni vikendi, radni Facebook profil.

“Zaista smo uključili sve raspoložive i dodatne kapacitete. Napravljena je bolja organizacija posla u KJKP “VIK”u smislu iščišćavanja postojećih baza za evidenciju kvarova”, stoji u dopisu ViK-a.

Premijer KS navodi – jedina promjena u VIK-u: uprava.

“Najavio sam da ćete vidjet potpuno novo lice Vodovoda kada dođe nova uprava, to se već polako nazire. Ne mogu reći da je to još uvijek na onom nivou na kojem smo planirali da bude, ali da su pomaci evidentni to je činjenica i ja sam zbog toga danas zadovoljan”, ističe Konaković.

O navodima bivšeg menadžmenta da će doći do poskupljenja vode u funkciji vraćanja kredita EBRD-u, Konaković tvrdi: nećemo raditi preko leđa građana.

“Biće na uštrb lopova – to sam ja više puta govorio. Na ušrb onih koji ne plaćaju. Vodu će plaćati oni koji do sad nisu – preko leđa građana naravno da se to neće desiti”, tvrdi kantonalni premijer.

Iako iz javnog preduzeća Vodovod i Kanalizacije sada odgovaraju na pozive građana, pa čak i na Facebook poruke, u kojima prijavljuju kvarove, čini se da će trebati još vremena da stanovnici KS vrate povjerenje u ovo javno preduzeće. Neki od njih kažu kako osjete promjene u učestalosti i trajanju redukcija, dok drugi kažu – da promjena nema.

Anketa:

– Sad su prestale.
– Gdje radim sad – ovdje u zavodu, ne nestaje, sad je okej.
– Ja trenutno živim tamo gdje nema redukcije i baš mi je super – i preselila sam se zbog toga. Ali na Grbavici zaista, ništa bolje.
– Ja 40 godina imam redukcije vode, od ponoći do 6 ujutro. Jedan dan bude duže vode, drugi nestane ranije i tako.

Više detalja ima Hana Sokolović.