InfoBiz: Lista najvećih dužnika u BiH

Vijesti 08. nov 201717:27 > 17:33
N1 (ilustracija)

U InfoBizu za srijedu, 8. novembar 2017. gledajte:

Kompanije koje su najveći dužnici državi BiH

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine objavila je novu, osvježenu listu najvećih dužnika po osnovu poreza na dodatnu vrijednost. Kompanije na vrhu liste nisu mijenjale raspored, ali jesu iznose koje po ovom osnovu duguju Bosni i Hercegovine. Neprikosnoveni lider i dalje je Kantonalno javno komunalno preduzeće Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo. GRAS za PDV državi duguje čak 22,123,659. Na drugom mjestu ove nepopularne liste MB Kekerović d.o.o. iz Laktaša. Dug ovog preduzeća za PDV iznosi 11,365,668. dok treće mjesto zauzima Đuša d.o.o. iz Fojnice sa 8,956,223. konvertibilnih maraka duga.

Četvrti dužnik je Federalna direkcija robnih rezervi sa 6,424,650 KM i MASS d.o.o. Bijeljina sa 6,314,686 KM duga. Podsjećamo, lista je zaključena početkom novembra.

Potrošačke cijene u BiH

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u septembru je evidentiran porast potrošačkih cijena za više od 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti period prošle godine cijene su više za 2,3 posto. Od prehrambenih proizvoda najviše je poskupio maslac i to za 23,7 posto. Federalno ministarstvo trgovine nema najava da će u narednom periodu doći do poskupljenja životnih namirnica. Dodaju da im od početka 2017. godine nisu dostavljeni upiti ni pritužbe udruženja, pravnih i fizičkih osoba po pitanju cijena proizvoda i usluga. Potrošači se na poskupljenje određenih proizvoda ne žale ni udruženjima, uglavnom se žale da je sve skupo i da teško žive.

Dinar – rekordna vrijednosti u ovoj godini

Dinar je danas zadržao približno istu vrijednost prema euru i zvanični srednji devizni kurs je 118,579 dinara za jedan euro, što će biti najviša vrijednost domaće valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije. Euro je juče koštao 118,024 dinara. Dinar je prema euru jači za 3,8 odsto nego prije godinu dana, za 0,5 odsto nego prije mjesec dana, a za 4,1 odsto jači nego na početku ove godine. Ove godine je dinar bio najslabiji 3. februara, kada je jedan euro koštao 124,147 dinara.

Nafta – smanjivanje potražnje

Organizacija zemalja izvoznica nafte saopštila je da će se globalna potražnja za naftom postepeno smanjivati. Međutim, kako kažu, fosilna goriva će i u narednim decenijama biti glavni izvor energije. OPEC je naveo da će se globalna godišnja prosječna potražnja od 1,3 miliona barela dnevno između 2016. i 2020, smanjiti na 300.000 barela dnevno.

U objavljenom redovnom godišnjem izveštaju OPEC je naveo da će obnovljiva energija imati najbrži rast, ali da će njen udio u ukupnoj energiji biti ispod 5,5 odsto do 2040. godine. Prema izvještajIma, fosilna goriva, koja čine 81 odsto izvora enegije u 2015. godini, do 2040. će pasti na 74 odsto.

Trump-Kina

Washington optužuje Peking za nazadovanje u obećanjima o otvaranju tržišta, a Trump je prošle nedjelje rekao da je prošlogodišnji trgovinski deficit SAD-a sa Kinom 347 milijardi dolara i da je “toliko loše da je neprijatno”. Njegova vlada podigla je uvozne takse za kinesku aluminijumsku foliju, nehrđajući čelik i šperploče i istražuje da li Peking nepravilno pritiska strane kompanije da predaju tehnologiju. U razgovorima o trgovini tokom dvodnevne posjete, vlada 

kineskog predsjednika Si Đinpinga vjerovatno neće ponuditi dovoljno “da smiri američke pregovarače”, rekao je Džon Dajvis iz BMI Researcha. Si je obećao da će više otvoriti ekonomiju, ali je potvrdio planove za stvaranje kompanija u državnom vlasništvu koje dominiraju industrijom, uključujući finansije, energiju i telekomunikacije. Predstavnici biznisa prigovorili su Trampu da je otišao u Kinu nedovoljno pripremljen i bez konsultacija sa najznačajnijim kompanijama.Administracija je to opovrgla tvrdeći da je predsjednik Tramp dobro pripremljen i upoznat sa problemima trgovine sa Kinom.