Ljekari pozivaju pacijente da se pridruže štrajku

Vijesti 08. nov 201717:35 > 18:56
N1

Širom Federacije Bosne i Hercegovine generalni štrajkovi doktora medicine i stomatologa se nastavljaju. Stanje, kažu ljekari, iz dana u dan sve lošije. Zahtjevi za povećanjem plate mizerni, a na potpisivanje Kolektivnog ugovora još se čeka.

Dok u Sarajevu građani – ako je suditi po tvrdnji kantonalnog premijera – tek za jedan stepen imat će bolju uslugu, u Zenici primjerice pregovori ne miču. Štrajk se nastavlja. Za to vrijeme ljekari, malo po malo, jedan po jedan, odlaze ili se spremaju da krenu tamo gdje će se, kažu, njihova stručnost biti cijenjena.

Ortoped Meho Kovačević iako tek treba da položi B2 stupanj njemačkog jezika, ipak ostaje. U borbi za bolje uvjete rada ne isključuje i mogućnost izlaska na ulice.

“Nama preostaje da se borimo, da pozivamo naše pacijente da nam se pridruže u toj borbi i da izađu s nama uskoro, vjerojatno, i na ulice i proteste. Ako je nekome svejedno što ljekari ne rade svoj posao, nego štrajkuju. Molim vas? Ljekari štrajkuju u mantilima pred Vladom – to nikad niko nije dočekao. Nadam se da će i te slike obići malo region pa šta dalje – Bože moj”, kaže Kovačević, Sindikat doktora medicine i stomatologije u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Iako traže veće plaće, ističu, zahtjevi su mizerni. Iz resornog ministarstva izražavaju nadu da će stanje uskoro biti riješeno.

“Sve ove bolničke ustanove koje sam uspio da dobijem, za sad nemam primjedbi sa terena. Poštuje se Zakon o štrajku, službe koje moraju da rade, pacijenti moraju da se zbrinu, takvo je stanje u bolnicama. Ali mi ćemo preduzeti sve mjere da se to riješi, da se štrajk prekine”, poručuje Dragutin Brenjo, ministar zdravstva ZDK.

U Tuzli – nekad heroji u bijelom – danas štrajkuju. Ljekari, kažu – rade u neuhamnim i nedostojnim uvjetima. Njih sve više odlazi preko granice u potragu za boljim životom. Sindikat koji štrajkuje broji oko 800 članova. Do Kolektivnog ugovora put je za njih sve mukotrpniji. Vladajući ih, kažu, ne smatraju reprezentativnima. Struka na koljenima.

“Položaj struke je jako loš. Zbog toga smo odlučili reći “ne” omalovažavanju ljekara. Ugled naše struke je jako poljujan, kao i naše dostojanstvo. Ne borimo se samo za sebe, nego za svakog doktora. Borimo se za budućnost zdravstva u Bosni i Hercegovini”, ističe dr. Azijada Beganlić, predsjednica štrajkačkog odbora u Domu zdravlja Tuzla.

A budućnost je, barem ako je suditi po stanju na terenu, posve neizvjesna. Kritike na račun cjelokupnog sistema zdravstvene zaštite kreću se od one da zdravstvenog sistema nema uopće pa sve do tvrdnje da je on najlošiji u Evropi.