Iduće sedmice počinju isključenja dužnika za vodu u Sarajevu

Vijesti 09. nov 201713:14 > 13:32
ViK

Osamnaest dana je prošlo od kako je v.d. direktorica KJKP Vodovod i kanalizacije Azra Muzur dala rok od 15 dana svim dužnicima u Sarajevu da se jave kako bi dogovorili isplaćivanje duga za vodu.

U periodu od dana najave bitke sa dužnicima do 5. novembra ove godine sarajevski Vodovod je sklopio Ugovore po povoljnijim uslovima sa 116 korisnika. Ukupna dugovanja po osnovu ispostavljenih računa za vodu i odvodnju iznose 264.550,71 KM.

Za sve dužnike, koji se nisu javili u preduzeće kako bi sklopili Ugovor o plaćanju duga pod povoljnijim uslovima, će u narednom periodu biti pokrenuta procedura isključenja shodno zakonu“, rečeno je za N1 u ViK-u.

Prije 18 dana službenici ViK-a su uz podršku MUP-a KS za vodovodne mreže isključili samouslužnu autopraonicu ‘Mimex’. Od tada ViK nije isključio niti jednog korisnika.

Preduzeće će od naredne sedmice započeti aktivnosti na isključenju dužnika, a po važećim procedurama isključenja dužnika“, kazali su nam u Vodovodu. Podsjećamo, v.d. direktorica Azra Muzur je nedavno u izjavi za N1 kazala da će se zatvaranja raditi planski po lokalitetima, a ne po visini duga.

Naprimjer, na Ilidži će se naći i oni sa manjim i oni sa većim dugom da bi pravili što manje troškove“, kazala je Muzur koja je istakla da je iznos najvećeg duga oko 100.000 KM.

Međutim, jučer se u medijima pojavila lista pravnih lica koji su najveći dužnici za vodu u Sarajevu. Na listi su, između ostalih, JU Studentski centar Sarajevo (dug 245.157 KM), KCUS (dug 224.566 KM), KP ZOI'84 (dug 220.505 KM), Hotel Ilidža d.d. autokamp Oaza (dug 154.805 KM), ZRAK d.d. Sarajevo (dug 115.445 KM), KJKP RAD d.d. Sarajevo (dug 103.491 KM)…

U izjavi za N1 u ViK-u ističu da im nije poznato ko je dostavio pomenutu listu medijima.

Još jednom napominjemo da preduzeće objavljenu listu dužnika nije nikada dostavilo medijima. Nije nam poznato ko je istu dostavio.