Terzić: Kandidatski status za EU – poklon bh. političarima

Vijesti 10. nov 201709:27 > 09:32
N1

Politički analitičar i urednik na agenciji Anadolija Almir Terzić bio je gost Novog dana na N1 u rubrici PRESS.

On je sa Minelom Jašar-Opardija komentarisao društvenu svakodnevnicu kroz naslove dnevnih novina.

Terzić je izjavio da očekuje od EU zvaničnika da izvrše pritisak na bh. političare, jer njihove poruke “samo dodatno stvaraju sumorniju sliku i razočarenje kod građana.”

“Nije čudo što porodice odlaze iz BiH”, izjavio je.

“Poruke iz EU bi trebale biti usmjerene ka političarima, reći im ‘uredu, ne provodite procese, ali vam uskraćujemo finansijsku podršku, kredite dok ne budete u stanju da se okrenete razvoju zemlje. Naša obaveza je evo već osam godina provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava, sramota je da nema napretka”, pojasnio je.

Terzić je dodao: “Ako mi dobijemo kandidatski status bit će to još jedan poklon bh. političarima. Ni u kom slučaju nisu zaslužili da dobiju tapšanje po ramenu. Njima nije interes da ova zemlja ide naprijed. Nalazimo se u jednoj od najtežih kriza od Dejtona. Konstantne su prepirke, ne samo između entiteta, nego imamo previranja unutar entiteta. Došli smo u situaciju da se pitamo da li ćemo imati demokratsko pravo da biramo i budemo birani. To je potpuna suspenzija demokratije”.

Komentarisao je i sporni ugovor koji je potpisao ministar hrvatske Vlade sa entitetom RS, odnosno slučaj Rafinerije nafte Brod.

On očekuje da nadležni podnesu apelaciju Ustavnom sudu, koji će ocijeniti ustavnost sporazuma.

“Priča neće ništa pomoći. Pričat ćemo tri dana i pojeo vuk magarca. Pelješki most je nakon ovoga, Hrvatska će ga graditi – nećemo je spriječiti. Pitanje je jesmo li mi riješili pristup bh. moru. Mi se rukovodimo time da li je nešto ustavno ili ne. Najbolje je to dati na Ustavni sud, i tako se to najbolje rješava”, pojasnio je.

“Mi smo imali optužbe iz Hrvatske da smo leglo terorizma. Niko nije sprao ljagu sa BiH. Jesmo li ili nismo? Kod nas je sve na bazi paušalnih priča koje nanose štetu BiH i nisu u duhu prijateljskih odnosa”, dodao je.

Bosna i Hercegovina se previše bavi formalnostima oko upitnika EU – ocijenio je Terzić pojasnivši da je to tehnička stvar.

“Država je znala kada predaje aplikaciju da zna 2/3 odgovora. Nisu pitanja nepoznanica nikakva. Mogli smo koristiti iskustva susjeda. Mi nemamo definisan datum kada ćemo Evropskoj komisiji poslati odgovore, a dobit ćemo zahtjev za dodatna pojašnjenja”, naveo je.

Terzić je komentarisao i vijest da će za doček Nove godine Sarajlije i posjetitelje zabavljati Zdravko Čolić i Crvena Jabuka, a za događaj će biti izdvojeno 250.000 KM.

“Mene bi bilo stid. 250.000 potrošiti za slavlje. Mislim da je neprimjereno, moglo je skromnije. Lijepo je to što će Čolić nastupiti u Sarajevu, ali smo mi to mogli organizovati sa domaćim pjevačima i bendovima”.

“Zaista mislite da će Sarajevo biti sjecište sa svih strana jer nastupa Čolić? Ne nastupa ovdje nakon 50 godina, pa ćemo imati priliku da gledamo. Nije ekskluzivitet – mi nemamo turističkih kapaciteta, nismo riješili pitanje boravišne takse. Koliko ćemo imati plus i minus? Gdje odlazi novac, kod privatnika ili u budžet”, pitao je Terzić.

Za kraj – pojasnio je da BiH nema zakonske pretpostavke da kaže da li se novac troši transparentno ili ne.