Predložene mjere zabrane za uhapšene u akciji Registar

Vijesti 10. nov 201711:30 > 11:36
N1

Nakon ispitivanja osumnjičenih, koji su jučer uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva „Registar“, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane.

Mjere zabrane, između ostalog, će uključivati zabrane međusobnog sastajanja među osumnjičenima, a za jednog osumnjičenog i zabranu putovanja izvan BiH.

“Predložene mjere dovoljne su da se ne ugrozi istraga koja je u završnoj fazi. Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad na predmetu u kojem se uskoro očekuje podizanje optužnice”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva BiH jučer je uhapsila da Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Maslu  zbog postojanja osnova sumnje da su pribavilaiprotivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion KM u periodu od 2011. do 2014. godine. 

Akcija kodnog naziva “Registar” inicirana je utvrđenim nepravilnostima u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja federalnog MUP-a, koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija u FBiH za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH od strane MUP-a FBiH, navedeno je iz Tužilaštva.

Osumnjičeni su, u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim djelovanjem, preduzeli mjere i radnje s ciljem zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostavljanja Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, saopšteno je iz Federalnog MUP-a.