Šta se dešavalo na ročištu u predmetu 'Registar'

Vijesti 11. nov 201717:04 > 18:21
N1

Pred Sudom BiH održano je ročište o predloženim mjerama zabrane Tužiteljstva BiH za osumnjičene u predmetu "Registar", Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Masle.

Oni su kasno sinoć pušteni da se brane sa slobode, ali je obrana tokom ročišta tvrdila da su oni zadržani pritvzakonito dva i po stata nakon isteka zakonskog roka, i uprkos odluci Suda da budu pušteni na slobodi.

Subotnje prijepodne u sudnici državnog suda obilježila je raspravu o tome šta se događalo večer ranije, kada je osumnjičena četvorka, prema navodima obrane, zadržana u pritvoru FUP-a dva i po sata nakon isteka zakonskog roka.

Postupajući tužitelj, Saša Sarajlić, jučer popodne je Sudu uputio zahtjev za mjere zabrane, ali ne i prijedlog da osumnjičeni ostanu u pritvoru. Sutkinja Tatjana Kosović, oko 19 sati FUP-u je dostavila Obavijest da se osumnjičeni puste na slobodu, ali to nije učinjeno sve do 22 sata. Zbog ovakvog, kako advokati navode, propusta, zatraženo da se utvrdi odgovornost.

Također je navedeno da je tužtelj Sarajlić, u tom trenutku bio nedostupan, što je on ročištu pravdao time što mu je “iscurila baterija na mobitelu”.

Zakon o krivičnom postušpku kaže da se osumnjičeni prestankom razloga za pritvorom mora podmah osloboditi. Očigledno je da je došlo do nekakvih grešaka u kominikaciji“, izjavila je Vasvija Vidović, advokatica Predraga Kurteša.

Alen Nakić, advokat Dragana Miokovića: “Obrana je tražila da se ispita ko su osobe koje odbijale ili usporavale da se gospodin Miković pusti na slobodu, nakon što je u 19.38, stigla Obavijest iz Suda.”

Postupajući tužitelj Saša Sarajlić zatražio je mjere zabrane za osumnjičene, koje u slučaju Kačapora, odnose na zabranu napuštanja Bosne i Hercegovine, a za sve osumnjičene zabranu komuniciranja sa “određenim osobama”. Obrana, ali i stukinja Tatjana Kosović, imala je primjedbu na to što su predložene mjere neprecizne, pa je u jednom trenutku pitala, da li se to znači da oni ne smiju komunicirati sa, na primjer, vozačem tramvaja.

Tužiteljstvo BiH Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragan Miokovića i Enesa Maslu tereti za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i krivotvorenje službene isprave prilikom nabavke Informacionog sistema za pohranjivanje i obezbjeđivanje matičnih podataka građana Federacije BiH.Prema navodima postupajućeg tužitelja, zbog nezakonitog postupka, procjenjuje se da je budžet FBiH oštećen za milion maraka.Prvobitna cijena ovog posla bila je 1.150.000 KM, da bi se ona, kako navodi tužitelj Sarajlić, naprasno uvećala na 2.200.000 maraka.

Tužitelj je kazao da je na računu firme Ambienta Nova, čiji je vlasnik osumnjičeni Enes Maslo, pronađena određena količina novca.
Sarajlić je naveo da se ova firma bavi molerskim poslovima, a ne ugradnjom softvera. Obrana tvrdi da Tužiteljstvo nije dokazalo ni osnov sumnje.

Napisano je to što je napisano, i to na jedan način sa dosta. Z anekon ko to čita rekao bi da raspolažu dokazima, ali je rečeno da nema takvih dokaza, bar za sada“, rekla je advokatica Vasvija Vidović.

Pravni zastupnici su opsoravali i nadležnost Suda BiHu ovom predmetu, smatrajući da radnjama koje su njihovim branjenicima stavljene na teret, nije ugrožen interes BiH.

Tužitelj je naznačio štetu od milion maraka, tvrdeći da je time ugrožen interes BiH. Milion maraka nije tako veliki iznos, i ovo nije tako slaba država, kako tužitelj misli“, kazao je Vlado Adamović.

Kurteš, Kačapor, Maslo i Mioković uhapšeni su 9.11. u ranim jutarnjim satima, a iz zadržavanja su pušteni sinoć (10.11.) oko 22 sata. Tužiteljstvo je najavilo saslušanje brojnih svjedoka, ali i financijska vještačenja, koja bi trebalo da utvrde, između ostalog, stvarnu vrijednost Informacionog sistema.

U subotu u poslijepodnevnim satima, Sud BiH nije izrekao mjere zabrane osumnjičenima u predmetu ‘Registar’, a to su Predrag Kurteš, Dragan Mioković, Kemal Kačapor i Enes Maslo.

Tu informaciju za N1 je potvrdio Vlado Adamović, advokat osumnjičenog Kemala Kačapora.

Sud BiH nije izrekao mjere zabrane, a Tužilaštvo Bih će se žaliti na tu odluku“, kazao je Adamović.