Lagumdžija: Akcija Registar koordinirana iz dijela vrha SDA

Vijesti 13. nov 201710:06 > 11:35
N1

Bivši predsjednik Socijaldemokratske partije, Zlatko Lagumdžija bio je gost emisije Novi dan na N1 gdje je komentarisao hapšenje osumnjičenih iz akcije "Registar".

Podsjećamo, protekle sedmice uhapšeni su Predrag Kurteš, Dragan Mioković, Kemal Kačapor i Enes Maslo, a nakon hapšenja su pušteni iz pritvora bez mjera zabrane. Tužilaštvo BiH ih tereti za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i krivotvorenje službene isprave prilikom nabavke Informacionog sistema za pohranjivanje i obezbjeđivanje matičnih podataka građana Federacije BiH.

“To je bila pokazna vježba jednog šireg političkog obračuna i montiranih procesa koji su trenutno u toku. Uzmite samo taj konkretan slučaj. Radi se o ljudima koji su ozbiljni ljudi”.

Lagumdžija je u razgovoru kazao da se “svugdje u javnosti možete pročitati da su osumnjičeni što su sklapali ugovore sa domaćim firmama”.

“Negdje se kaže naziv firme, OSD, austrijska firma. MUP FBiH je sklopio ugovor sa štamparijom države Austrije. Preporuka za to je došla između direktora MUP-a i direktora te štamparije. Oni štampaju novac Austrije, vrijednosne papire. Sve te odluke, materijali, to je bilo u MUP-u tri-četiri godine, postavlja se pitnaje zašto je to tek sad urađeno? Očigledno se radi o takvom procesu. Ključno je pitanje zašto se to radi? Oni koji stoje iza toga osjećaju da gube, posvađani su između sebe, nemaju rezultate…”, kazao je Lagumdžija.

Na koga konkretno mislite?

“To je akcija koja je očigledno direktno koordinirana iz dijela vrha SDA prije svega i vladajućih struktura, jasno je kao dan da tu nema nikakvih iluzija”, izjavio je Lagumdžija.

“Radi se o ljudima koji umjesto da vode državu zbog nemanja rezultata, žele da sruše i ocrne SDP ljude koji su simbol promjena. Zloupotrebljavajući tužilaštvu i upravu policije da kreiraju klasične političke procese, montiraju ljudima, ne bi li se svi mi sveli u njihovo blato. Oni znaju da oktobar naredne godine neće proći kako su mislili. Kreirajući svojevrsnu kriminaliziranu paradržavu žele da pripreme teren za oktobar – gdje su svi isti i da svedu i najuglednije ljude u svoje blato”, naveo je Lagumdžija.

Govoreći o Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čovići u Miloradu Dodiku – kazao je da su simboli svojih stranaka – i kreatori paradržava iz njegovih navoda.

“Odgovorni su po principu ‘znao je ili je morao znati’. U bošnjačkom narodu ne postoji spremnost da se ide u rušenje države, ali su spremni da naprave sve blatom, pa da narod u strahu kaže idemo pod istu šljivu, Hrvati pod drugu, Srbi pod treću”.

Lagumdžija tvrdi da oni ne prezaju ni od čega – i ulaz u EU im ne odgovara.

“Ja znam ko meni i šta montira. Oni mogu raditi šta hoće, ali mi ćemo ući u EU. Osilili su se tako da su svoj plan objavili u svojim medijima. Par sati nakon hapšenja u njihovom mediju izlazi kao ozbiljan tekst, gdje se vidi plan kako se obračunavaju sa ljudima koji im ne odgovaraju”, ispričao je Lagumdžija u Novom danu.

On je kazao da je dobio i obavijest da se protiv njega obustavlja istraga iz određenog predmeta, a vodila se 11 godina – za koju on nije ni znao.

“Stvara se atmosfera da onaj koji nešto radi – treba ga omlatiti”, ispričao je Lagumdžija.