Nastavlja se suđenje Goranu Zubcu

Vijesti 30. jan 201508:22 > 08:28
Screenshoot N1

Iznošenjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, danas će pred Sudom BiH biti nastavljeno suđenje direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goranu Zubcu koji se tereti za nesavjestan rad u službi.

Tužilac Miroslav Marković će, kako je ranije najavio, predočiti zapisnike sa uviđaja o materijalnoj šteti na zgradi Predsjedništva BiH, pričinjenoj tokom protesta 7. februara prošle godine, dok će branilac Dragiša Jokić najaviti koje dokaze će provesti tokom narednih ročišta.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 22. januara, Jokić je ukazao na nezakonitost nalaza vještaka građevinske struke Fevzije Hajdaragića o visini štete na zgradi Predsjedništva, jer za vještačenje nije imao naredbu Tužilaštva BiH.

Jokić je izrazio sumnju i u pogledu vjerodostojnosti nalaza o visini procjene štete opreme, koju je vještak vršio bez inventarne liste, knjigovodstvene evidencije i na osnovu ličnog iskustva.

Prema nalazu Hajdaragića, ukupna šteta na zgradi Predsjedništva iznosi 398.365 KM.

Najveća oštećenja evidentirana su u prizemlju zgrade, koja u Arhivu BiH iznosi 112.359 KM, u Arhivu FBiH 50.024 KM, Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne odnose 44.148 KM, a u Službi za zajedničke poslove i organa tijela FBiH ona iznosi 126.064 KM.  

Šteta na prvom spratu zgrade, gdje se nalaze prostorije Predsjedništva, iznosi 104.016 KM, a u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa 1.760 KM.  

Hajdaragić je rekao da ga je za ovaj posao angažovala Vlada FBiH, te da nije imao zadatak da utvrdi uzrok oštećenja.  

On je potvrdio da je predmet vještačenja bila izrada stručnog nalaza o zatečenom stanju zgrade Predsjedništva BiH, kao i utvrđivanje vrijednosti sanacionih radova potrebnih nakon štete nastale tokom protesta.

Zubac se tereti za nesavjestan radu u službi jer, kako se navodi u optužnici, tokom nasilnih protesta ispred zgrade Predsjedništva BiH 7. februara nije pružio traženu pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.  

Početak ročišta zakazan je za 13.00 sati.