Fra Janko: Muzej u franjevačkom samostanu je otvoren za sve

Vijesti 30. jan 201510:00 > 10:12
N1

Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici organizirat će večeras u Noći muzeja, posjetu grupe osoba s invaliditetom iz Zenice, Sarajeva, Travnika, Kaknja, Fojnice i ostalih krajeva. Posjetitelji će biti primljeni u okrugloj muzejskoj dvorani, gdje će biti prezentirani eksponati koji se mogu taktilno doživjeti.

Gost Novog dana bio je fra Janko Ljubos, župni vikar i kustos muzeja Franjevačkog samostana Duha Svetog Fojnici koji je govorio o samoj ideji za organizovanje ovakve večeri.

Samostan u Fojnici opstaje preko 650 godina. Naš muzej i arhiv opstaju isto toliko godina. Prošle godine u petom mjesecu je izgradnja i rekonstrukcija bila završena, i mi smo otvorili muzej i biblioteku“, kazao je fra Janko na početku gostovanja u Novom Danu.

Istakao je kako je dolazak u samostan zbog lokacije težak za osobe sa invaliditetom.

Prošle godine sam učestvovao na jednom seminaru. Na seminaru su nas pitali: Šta ćemo raditi kad dođemo kući? Ja sam obećao da ću pokušati napraviti izložbu za slabovidne osobe“, kazao je i dodao:

Očekujemo dosta invalidnih osoba koji će imati mogućnost svojim osjetilima osjetiti nekih 60 predmeta. Mi smo pronašli i knjige pisane za slijepe i slabovidne osobe u našim bibiliotekama“.

Fra Janko je za kraj istakao da će kompletan muzej će biti otvoren, te da očekuju i osobe bez invaliditeta.

Oni koji budu učestvovali u programu će svirati pjesme Kemala Montena.