Usvojena odluka o privremenom finansiranju FBiH

Vijesti 30. jan 201511:32 > 11:35
N1

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je odluku o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine.

Odluka se donosi radi sprečavanja zastoja finansijskih tokova u FBiH u okolnostima kad federalni budžet za narednu godinu ne može biti donesen do 31. decembra tekuće godine.  

Isplata neratnih i ratnih invalidnina, plaća i započetih potpora, između ostalog, se omogućava ovom odlukom, koja za prva tri mjeseca ove godine iznosi 421.823.778 KM. 

Također, novoizabrani delegati razmatrli su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH, kojim se omogućava da odluku o privremenom finansiranju i budžet Grada Mostara za 2015. donese gradonačelnik Mostara uz saglasnost načelnika za finansije. Prijedlog zakona je usvojen.

Zbog izostanka lokalnih izbora 2012. godine, nepostojanje Gradskog vijeća Grada Mostara, dopunio je svojom odlukom visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dajući ovlaštenja Federalnom parlamentu za donošenje budžeta za Grad Mostar kako ovaj grad ne bi ostao bez novca.

Ministar Krajina je objasnio da će se iznos od 421.823.778 KM utopiti u novi budžet kada on bude donesen.

Izbor potpredsjednika Federacije BIH je odgođen za narednu sedmicu jer nije stigao usaglašen prijedlog  iz Kluba Srba.

Sjednica je završena.