Zvizdić o najavljenim ostavkama SBB-ovih ministara

Vijesti 17. nov 201717:41 > 17:42
Anadolija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić komentarisao je najavu lidera SBB-a Fahrudina Radončića da će ministri iz ove stranke u narednom periodu podnijeti ostavke.

U Vijeću ministara koji predvodi Zvizdić nalazi se jedan ministar iz SBB-a i to Ismir Jusko, ministar za saobraćaj i komunikacije.

“Ono što je meni ostalo nejasno je zašto samo sa ta dva niovoa, zašto samo sa nivoa Bosne i Hercegovine i FBiH, a ne i sa nivoa tri kantona gdje su isto tako u koaliciji sa SDA-om. Ne zanm samo zašto ministri, a ne i direktori, upravni odbori, nadzorni odbori i svi oni koji su imenovani, a riječ je o stotinama i stotinama ljudi koji su imenovani na različite funkcije”, kazao je Zvizdić.

On je dodao da je izjava Radončića još uvijek “u sferi deklarativnog, a ne vjerodostojnog pristupa takozvanog izlaska iz koalicije kako bi se zamaglila sama suština”.

“Skoro pa sam siguran da predsjednik FBiH neće prihvatiti te ostavke tako da će ostaviti utisak da je neko htio izaći iz koalcije, a ustvari je realno stanje da iskreno ne žele izaći iz koalicije. Onaj ko želi biti vjerodostojan u tom postupku treba povući stotine i stotine imenovanih funkcija i time pokazati da ne želi više biti u vladajućoj koaliciji”, kazao je Zvizdić.

Podsjetimo, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić u razgovoru za N1 najavio je ostavke ministara ove stranke u vlasti na nivou FBiH i u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

“Kao što je javnosti poznato, gospodin Izetbegović već mjesecima traži i provocira da SBB napusti vlast. Mi smo potpuno odgovorno prihvatili tu vrstu ponude i očekivati je da će naša četiri ministra u Vladi FBiH i jedno u Vijeću ministara BiH u narednih mjesec dana ponuditi ostavke predsjedniku FBiH Marinku Čavari, odnosno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću”, kazao je Radončić za N1.