Gratz: Tražimo od RS reparacije porodicama žrtava genocida

Vijesti 21. nov 201720:03 > 20:04
N1

U očekivanju presude Haškom tribunalu, zastupnik Dennis Gratz (Naša stranka) je zatražio da Narodna skupština entiteta Republika Srpska donese zakon kojim će se konačno priznati status i zaštititi preživjele žrtve genocida i porodice ubijenih u genocidu, utvrditi obaveze institucija na putu ka priznavanju genocida i suočavanja sa prošlošću.

Gratz je zatražio i uvrštavanje činjenica o genocidu u obrazovni program univerziteta, srednjih i osnovnih škola u ovom bh. entitetu.

„Tražimo uvođenje posebnog programa reparacija prema žrtvama genocida, uvođenje posebnih kvota koje će osigurati mnogo značajniju podršku povratnicima u mjesta gdje je genocid i etničko čišćenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva počinjeno. Također, tražimo uvođenje posebnih programa koji će utvrditi sve obaveze različitih nivoa vlasti u procesu konačnog suočavanja društva u entitetu RS sa istinom o genocidu koji je počinio vojni i politički vrh Republike Srpske na čelu sa Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem“, kazao je zastupnik Gratz.

“Tražimo da se konačno prekine praksa neravnopravne raspodjele javnih sredstava prema udruženjima žrtava, pozivamo na uvođenje posebnog entitetskog fonda za zaštitu memorijala i spomenika žrtavama genocida i etničkog čišćenja, te uvođenje obavezujućih programa edukacije na svim nivoima obrazovanja o razmjerama zločina i činjenicama vezanim za genocid“, dodaje Gratz.

Zastupnik Dennis Gratz je pozvao vlasti u entitetu RS da se konačno ograde od zločinačke politike na čijem su čelu devedesetih bili Mladić i Karadžić, te je zatražio od opozicije u ovom bh. entitetu da ukoliko je istinski progresivna i ozbiljna alternativa Miloradu Dodiku, kako se predstavlja, napravi iskorak i ponudi drugačiju politiku po pitanju suočavanja sa prošlošću.