Građani Mostara sa zebnjom čekali vijesti iz Sarajeva

Vijesti 30. jan 201517:20 > 19:09
N1

Bez odluke o privremenom finansiranju Federacija BiH bi bila pred kolapsom. Situacija bi posebno bila teška u Mostaru, stoga su građani sa zebnjom danas čekali informaciju iz Sarajeva.

 Radovan Savić je strahovao je da će ostati i bez jednog obroka dnevno. On mjesečno ima 170 KM i to munije dovoljno za hranu, pa se već drugu godinu hrani u Narodnoj kuhinji.

Dok ovo nisam imao bilo je još teže. Šta čovjek može sa 170 KM pojesti, popiti, uzeti neki vitamin, a da ostane živ i da plati sve. Nemam dinara, danas nemam šta da kupim. 170 maraka je 5 maraka dnevno, pa ti razgodi. Ne bih mogao opastati da nema dobrih ljudi, ne samo ja nego niko“, kazao je Savić za N1.

VEZANA VIJEST

On je samo jedan od 700 korisnika koji se hrane u javnim kuhinjama u Mostaru. Bez finansijskih sredstava koje pučka i javna kuhinja dobijaju iz budžeta grada Mostara, njihovo egzistiranje bi došlo u pitanje.

“Kuhinja opstaje zahvaljući gradu Mostaru koji upćuje sredstva, ali to nije dovoljno iako imamo i donacije. Mi smo dolazili u tako teške situacije, ali smo uvijek uspjeli da se isčupamo”, kazala je Mevla Salčin, direktorica Javne kuhinje Mostar, dodavši da se nada da grad Mostar neće dozvoliti da kuhinja bude zatvorena.

 Radovan Savić kao i 10.000 drugih korisnika budžeta nadaju se da će aktuelni porlitičari konačno njihove interese staviti prije svojih te da neće dopustiti da i drugi građani dožive njihovu sudbinu.

Više u prilogu Ljubice Grubišić.