UŽIVO: Presuda Prliću i ostalima

Vijesti 29. nov 201709:15 > 14:39
N1

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas će izreći drugostepenu presudu Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, čelnim ljudima tzv. Herceg-Bosne.

Izricanje presude donosimo od 10 sati na OVOM LINKU. Naši reporteri su u Hagu, Mostaru, Stocu, Ahmićima, Vitezu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Sarajevu i Zagrebu.

14:37 – Milivoje Petković osuđen na 20 godina zatvora.

14:35 – Kako se neslužbeno saznaje, Slobodan Praljak preminuo u bolnici. 

14:20 – Čeka se nastavak sjednice Žalbenog vijeća i izricanja presude u slučaju “Prlić i ostali”.

13:20 – Vozilo Hitne pomoći napustilo zgradu Haškog suda, nije potvrđeno da li je u njemu Slobodan Praljak.

N1

12:55 – Božo Ljubić u obraćanju kazao da ne prihvata presude haškog suda, te da je ovo veliki šamar za Hrvatsku. Opširnije na linku OVDJE.

12:40 – Svjedok iz haške sudnice ispričao šta se dogodilo. Opširnije OVDJE.

12:20 – Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 je u programu N1 kazao kako je razočaran presudama u Haagu. Opširnije OVDJE.

12:15 – Po Slobodana Praljka stiže helikopter. Opširnije OVDJE.

12:02 – Stiglo je i vozilo Hitne pomoći kako bi se ukazala pomoć Slobodanu Praljku.

Screenshot

11:50 – Trenutno je u toku pauza i čeka se dolazak Hitne pomoći, javlja reporterka N1 Jasmina Demirović koja se nalazi u Haagu.

11:40 – Sjednica prekinuta, nakon što je navodno Slobodan Praljak popio otrov.

11:33 – Slobodan Praljak osuđen na 20 godina zatvora. Opširnije na linku OVDJE.

11:30 – Bruno Stojić osuđen na 20 godina zatvora. Opširnije OVDJE.

11:20 – Potvrđena presuda Jadranku Prliću. Opširnije na linku OVDJE.

11:00 – Žalbeno vijeće konstatuje da se Praljak ne može smatrati odgovornim za zločine nakon novembra 1993. godine. Međutim, kako je rekao Agius, Odbrana Praljka nije dokazala kako to utiče na sveobuhvatnu presudu. Žalbeno vijeće potvrđuje učešće Praljka u UZP-u.

10:50 – Sudsko vijeće je opisalo konačnu svrhu udruženog zločinačkog poduhvata, a Odbrane su osporavale da su taj cilj dijelili Franjo Tuđman i službenici Hrvatske. Žalbeno vijeće nije našlo da je Sudsko vijeće pogrešno interpretiralo činjenice. Agius: “Njihovi argumenti nemaju meritum i zbog toga se odbacuju“.

AFP

10:45 – Slijede zaključci u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom. Opširnije OVDJE.

10:40 – Žalbeno vijeće zaključilo da nije dokazan element krivičnog djela i ukida osuđujući dio za zločin “bezobzirnog razaranja gradova i sela” u odnosu na Stari most. Opširnije na linku OVDJE.

10:27 – Vijeće je ukinulo presude žaliteljima koje se odnosi na razaranje velikih razmjera. Žalbeno vijeće ukida zaključak Raspravnog vijeća da je sukob HVO-a i Armije BiH postojao samo tamo gdje su se aktivno vodile borbe. Žalbeno vijeće djelomično usvaja Ćorićevu žalbu, a vezano za osude u vezi s njegovom odgovornošću kao ministra vanjskih poslova. Agius je naveo da je odbačen prigovor Praljka i Stojića da se kao dokazi izbace dnevnici Ratka Mladića, za koje su optuženi naveli da je riječ o dokazima iz druge ruke. “Žalbeno vijeće konstatira da oni nisu pokazali postojanje greške”, kazao je Augis.

10:25 – Žalbeno vijeće, kako je rekao Agius, zaključilo je da je optužnica bila manjkava i usvaja dijelove žalbi po udruženom zločinačkom poduhvatu. Agius je rekao da Žalbeno vijeće odbija žalbu koja se odnosi da u prvostepenom postupku nije trebalo biti korišten dnevnik bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Odbrane nisu pokazale da se trebaju odbaciti ovi dokazi, rekao je Agius.

10:15 – Prlić je tvrdio da mu je sustavno uskraćivano vrijeme i mogućnsoti da ispituje svjedoke. Stojić tvrdi da se raspravno vijeće pogrešno oslonilo na dokaze koji se odnose na Franju Tuđmana i druge. Raspravno vijeće odbilo je ove žalbe.

N1

10:10 – Predstavnici brojnih udruženja žrtava ispred Tribunala čekaju presudu.

N1

10:05 – Počelo je izricanje presude u predmetu “Prlić i ostali”. Opširnije na linku OVDJE.

10:00 – Danas u Ahmićima nema okupljanja niti organizovanog praćenja izricanja presude Prliću i ostalima. Porodice žrtava su ranije izrazile nadu da će se potvrditi prvostepena presuda, javlja reporterka N1 Ivana Crnogorac koja će danas pratiti dešavanja u Ahmićima i Vitezu.

N1

9:50 – U Novom danu gostovao Mensud Hero, autor knjige “Hrvatska Herceg Bosna – agresija i zločin”. Opširnije OVDJE.

9:30 – Svjedočenje Mirsada Ćemalovića koji je sedam puta bio u logorima HVO-a pročitajte na linku OVDJE.

9:20 – U program N1 se iz Haaga javio i predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Haris Kljako koji je kazao da vjeruje da Haški tribunal ima dovoljno dokaza za presudu. Opšrinije OVDJE.

9:15 – Na Starom mostu osvanuo transparent: “Izronio je Stari za one što ga vole”. Opširnije OVDJE.

9:10 – Za šta su prvostepeno osuđeni Prlić i ostali? Detalji OVDJE.

9:00 – Ovo su sudije koje će danas izreći presudu u predmetu “Prlić i ostali”. Opširnije OVDJE.

Inače, prvostepenom presudom Pretresnog vijeća koja je izrečena 29. maja 2013. Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora. Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković su osuđeni na po 20 godina zatvora, Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina zatvora dok je Berislav Pusić je osuđen na 10 godina zatvora.

N1

Tokom suđenja koje je završilo 2. marta 2011., Vijeće je uvrstilo u spis skoro 10.000 dokaznih predmeta i saslušalo 145 svjedoka optužbe, među kojima šest vještaka, kao i 61 svjedoka odbrane, među kojima sedam vještaka.

Zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata

Šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata je osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog poduhvata. Bivši predsjednik vlade tzv. Herceg-Bosne Jadranko Prlić tada je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suudije Jeana Claudea Antonettija, tada zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993.-94. godine bio međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom tzv. Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u kojem jeučestvovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Cilj toga udruženog zločinačkog poduhvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava etnički čistog hrvatskog entiteta barem djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom. Vijeće je zaključilo da su HVO i tzv. HZHB bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora.