Raguž: Kontroverzna presuda, Praljak će ući u antologiju

Vijesti 29. nov 201715:13 > 15:17
N1

Martin Raguž, delegat u Domu naroda PSBiH razgovoru za N1 je kazao da nakon pravosnažne presude Prliću i šestorci - svi su pod intenzivnim emocijama.

“Sve ovo što se desilo tijekom izricanja presude i sam čin žrtvovanja kojeg je učinio general Praljak. Trebat će vremena da se slegnu emocije. Presuda je kontroverzna, ostavlja dvojbenost kada je u pitanju poštivanje međunarodnih pravnih standarda. Nije dokazana individualna odgovornost – a sve završeno sa konstrukcijom udruženog zločinačkog poduhvata”, uz ocjenu da to nema veze sa pravom.

“Zašto je ovaj slučaj ostavljen za kraj Haškog tribunala, koje su političke implikacije, konsekvence. To je sud ustanovljen voljom svjetskih moćnika. Moramo vidjeti šta je bio cilj Haškog tribunala – da se sukobi ne ponove. Puno je nevinih žrtava, moramo se prisjetiti njih”, kazao je Raguž uz poruku da se trebaju stvoriti uslovi za pomirenje.

“Presuda je teška, ali moramo ostati dostojanstveni, mirni, odgovorni, djelovati u institucijama, poštivati standarde i jedni drugima dokazati da se možemo okrenuti budućnosti. To je moja pozicija”, naveo je.

On je za N1 kazao da je dobio službenu informaciju da je Praljak preminuo.

“Tokom izricanja presude žrtvovao je sebe odbacujući krivnju, on će ući u antologiju jer je pokazao da je spreman dati vlastiti život da bi odbranio ideale i načela”, kazao je dodavši da “su svi pod dojmom takovg čina”.