"Odlučite se da li je Haški sud pravedan ili je politički"

Vijesti 29. nov 201716:00 > 16:03
N1

Novinarka Dženana Karup- Druško je komentarišući današnju drugostepenu presudu čelnicima tzv. Herceg-Bosne kazala da se sada pokušavaju nametnuti narativi iskrivljavanjem utvrđenih činjenica.

Kada je Ante Gotovina oslobođen, onda su svi mediji u Hrvatskoj, svi političari i intelektualci i kompletna javnost u Hrvatskoj govorila da je Haški tribunal pravedan sud. Danas slušamo da je to politički sud. Gospodo, odlučite se je li Haški sud pravedan ili je politički”, izjavila je Karup-Druško.

Ona je dodala da je žalosno slušati poruke koje dolaze iz Republike Hrvatske koja je članica Evropske unije i koja bi trebala uvažavati najviše civilizacijske standarde i poštovati međunarodno pravo i prihvatiti presudu koja je danas izrečena.

Ti zvaničnici koji bi trebali prihvatiti presude i reći “idemo sjesti i vidjeti kakvi su zločini počinjeni i ko ih je činio i za šta su osuđeni”, ti zvaničnici daju za pravo da interpretiraju ono što je Haški tribunal utvrdio“, kazala je Karup-Druško.

Ona je istakla da su današnje presude izrečene ljudima koji su činili zločine na području Herceg-Bosne.

Nije bilo sukoba u Unsko-sanskom kantonu između Armije BiH i HVO-a, kao ni u Tešnju ni u Sarajevu. U Orašju, tom malom komadiću Posavine, pod kontrolom HVO-a muslimani odnosno Bošnjaci su zajedno ratovali sa HVO-om do kraja“, istakla je Karup-Druško.