Bivšim logorom upravljat će Općina Stolac, Bošnjaci ogorčeni

Vijesti 01. dec 201717:34 > 21:40
N1

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Stolac usvojena je odluka da Koštana bolnica u Stocu, koja je u ratu služila kao tranzitni logor, u kojem su Bošnjaci Stoca i tog kraja boravili prije nego što su ih slali u logore Gabela, Dretelj i Heliodrom, bude data na upravljanje Općini. Ovakva odluka naišla je na oštre reakcije bivših logoraša.

Nekada jedno od najznačajnijih liječilišta za koštana oboljenja, stolačka Koštana bolnica u ratnom periodu, pretvorena je u zloglasni logor, te je postala jedno od najvećih mučilišta u BiH za građane Stoca i okolnih sela. Iako u funkciji šest mjeseci, kroz logor je prošlo oko 3.500 Bošnjaka. Napravljena je za vrijeme Austro-ugraske vladavine, a danas je napušten objekat. Na sjednici OV Stolac, većinskim glasovima vijećnika HDZ-a odlučeno je da zbog njenog propadanja i devastacije bude data na upravljanje Općini.

“Ja sam rekla na ovoj današnjoj sjednici da ću podnijeti krivičnu prijavu, Koštana bolnica je u vlasništvu države i ona će tako ostati”, poručuje Nermina Frenjo, vijećnica SBB-a u OV Stolac.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković, tvrdi bila je to državna bolnica koja više ne postoji. Objekat, kaže nije u posjedu nijedne institucije.

“Pa ja samo mogu reći da mi sređujemo imovinsko-pravnu imovinu općine Stolac, što je naša dužnost. Svi oni koji misle da polažu prava u tome dijelu oni se moraju izjasniti kroz ovaj postupak”, kaže Bošković.

Logoraši, ogorčeni. Kažu, stolačke vlasti koriste neuređenost, odnosno nepostojanje propisa u oblasti raspolaganja državnom imovinom. Simptomatično je, tvrde, da se to dešava upravo nakon privođenja kraju jednog od najvećih sudskih procesa za ratne zločine.

“To je pravila Austrija, a ne načelnik Stoca. To je bila čuvena bolnica, a došla je do toga da bude logor, gdje su ubijali mene, moju braću, moje rođake i prijatelje”, podsjeća Juso Šuta, bivši logoraš Koštane bolnice.

“To je mjesto genocida i poniženja, koje je nama urađeno, samim građanima Stoca. Prema tome, mi nastojimo da stvorimo ambijent, da uredimo taj park, da se može vidjeti da je stvarno ta Koštana bila”, dodaje Mustafa Dizdar, bivši logoraš Koštane bolnice.

Pod hitno, kažu, treba zaustaviti degradaciju žrtava, te sistemski omogućiti pravo na dostojanstveno sjećanje na žrtve i počinjene zločine .

Na ovom mjestu su bivši logoraši u više navrata pokušali staviti spomen obilježje u čast stradalim žrtvama na kojim je pisalo “Da se ne zaboravi”, međutim ta ploča svaki put bila je uklonjena.

O onome šta se događalo u Koštanoj bolnici 1993. pod okriljem tzv. HB, svjedoči tek spomen ploča na samom ulazu u bolnicu. No, logoraši su uvjereni da će nakon današnje odluke Općinskog vijeća uskoro i ona biti uklonjena.