Promovisano 5.578 diplomanata i magistranata u Sarajevu

Vijesti 02. dec 201713:33 > 13:35
Anadolija

U Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch – Zetra" u Sarajevu je održana 13. po redu "Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu.

Svi svršeni studenti prvog, drugog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija, njih 5.578 dobili su diplome. U ime Univerziteta u Sarajevu pozdravio ih je rektor Rifat Škrijelj.

Naša osnovna misija i vizija je stavljanje mladog u fokusu saznanja i istraživanja, kako bi mogao odgovoriti na sve izazove sutrašnjice“, kazao je Škrijelj, te dodao:

Na Univerzitetu u Sarajevu, koji ima vlastitu tradiciju, velika pažnja posvećuje se multietničnosti i multikulturalnosti. I, doista malo koji univerzitet u svijetu, a pogotovo u regiji, pa i u Evropi, može se pohvaliti s tako velikim ansamblom različitih etničkih identiteta, koji okupljeni na jednom mjestu djeluju u svrhu zajedničkog dobra.”

Rektor je naglasio da su duboko svjesni činjenice da svaki progres univerziteta, društva i države počiva na uvažavanju drugog i drugačijeg, te da će se zbog toga i u budućnosti zalagati za te principe, koji ne smiju imati alternativu.

Budite slobodni ljudi i ne dopustite nikome da vam oduzme pravo na izbor stava i pravo na izbor vlastitog puta, jer studirajući na Univerzitetu u Sarajevu vi ste stekli znanja, kojima će te ne samo mijenjati stvarnost svih nas, nego i graditi bolju i ljepšu budućnost“, poručio je, između ostalog, diplomantima i magistrantima Škrijelj.

Diplomante i magistrante došao je pozdraviti i čestita im Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je izrazio nadu da će svoje privatne i porodične intencije vezati za BiH.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Cilj svake zemlje, koja istinski, planski i strateški razmišlja o svom razvoju je kreiranje društva znanja s vrijednosnom dimenzijom koja ne podrazumijeva samo obrazovanje koje ste stekli, nego i ljudske vrijednosti, odnosno pravilne i kvalitetne odnose među ljudima”, kazao je Zvizdić te dodao da budućnost jedne nacije zavisi od njenih mladih generacija, čiji je zadatak da unaprijede zatečeno stanje.

Zvizdić je kazao i da je uvjeren da će današnje mlade generacije uskoro živjeti u evropskoj Bosni i Hercegovini, jer je, po njemu, neupitno da svi procesi u zemlji idu u pozitivnom pravcu.

Osim dodjele diploma, uručena su i priznanja najboljim studentima Univerziteta u Sarajevu. Priznanje zlatna značka (prosjek ocjena iznad 9,5) u prvom ciklusu studija dobilo je 36 diplomanata, u drugom 25 magistranata, a u integriranom ciklusu studija jedan. Srebrnu značku (prosjek ocjena iznad devet) dobilo 69 studenata prvog ciklusa, 33 drugog i jedan integriranog.

Najbolji studenti Univerziteta u Sarajevu, kojima su dodijeljena posebna priznanja i novčana nagrada, s prosjekom ocjena deset su: prvog ciklusa Nudžeim Selimović (Prirodno-matematički fakultet), a drugog ciklusa Mirza Pašić (Mašinski fakultet), Sead Delalić i Harun Hindija (oba Prirodno-matematički fakultet).

Univerzitet u Sarajevu osnovan je 2. decembra 1949. godine, a do danas je promovisano preko 160.000 diplomata, preko 18.000 magistranata i preko 3.000 doktora nauka.