Nepromijenjena situacija u vezi s klizištem u Nebočaju

Vijesti 01. feb 201514:58 > 15:00
N1

Situacija u vezi s klizištem u naselju Nebočaj (MZ Semizovac) u općini Vogošća, koje se reaktiviralo u subotu oko 14 sati, nepromijenjena je, a ekipe Civilne zaštite (CZ) i dalje prate razvoj situacije na terenu.

Pomoćnik općinskog načelnika Vogošće za CZ Fetah Kadrić, kazao je Feni da se radi o starom klizištu koje je registrovano u maju 2014. godine, te da je u subotu usljed erozije tla na tom lokalitetu stanovništvo evakuisano i smješteno u prostorije općinskog Crvenog križa, gdje ostaju do iznalaženja trajnijeg rješenja.

Vezane vijesti

U međuvremenu je, kako navodi, izvršena procjena stanja zajedno sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo – Odsjekom za klizišta, a slijedi procedura javnih nabavki u skladu s projektnom dokumentacijom kako bi se pristupilo sanaciji spomenutog klizišta.

Kadrić, također, navodi da u odnosu na jučerašnje stanje danas nisu zabilježene promjene, ali da su i nadalje ugrožena četiri objekta u spomenutom naselju.

Inače, na području Vogošće nisu registrovani slučajevi jače erozije ili pokretanja tla na drugim lokalitetima, a radi se o općini u kojoj je evidentirano više od 220 klizišta.