Palestinska zajednica u BiH komentarisala Trumpov potez

Vijesti 06. dec 201714:29 > 14:37
Reuters

Predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH Majed Maarouf smatra da američka administracija nikada nije bila "nezavisan posrednik u rješavanju sukoba na Bliskom istoku" i da palestinski narod već duže od 70 godina ispašta i plaća visoku cijenu okupacije.

Plan Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ambasadu iz Tel Aviva premjeste u Jerusalem i time ovaj grad priznaju kao glavni grad Izraela je radikalan i mogao bi poremetiti američke odnose ne samo sa arapskim svijetom već i sa svim drugim zemljama koje se zalažu za pravedno rješavanje palestinskog pitanja, izjavio je za Anadoliju Majed Maarouf, bivši ambasador Palestine u BiH i aktuelni predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

“Istočni Jerusalem je po Rezoluciji 242. glavni grad Palestine. Od toga nijedan Palestinac niti jedan častan čovjek u svijetu neće odustati. Smatramo da će korak američkog predsjednika Donalda Trumpa poremetiti odnose arapskog svijeta sa Amerikom. Palestinski narod će od danas, ukoliko se SAD odluči na takvo nešto, na kulturan i civilizovan način pružati svoj otpor na palestinskim teritorijama”, poručio je Maarouf.

Predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH smatra da američka administracija nikada nije bila “nezavisan posrednik u rješavanju sukoba na Bliskom istoku” i da palestinski narod već duže od 70 godina ispašta i plaća visoku cijenu okupacije.

Jerusalem kao međunarodni grad

“Imali smo ove godine 100 godina od Balfourove deklaracije. Ista je nanijela zlo palestinskom narodu i obećala stvaranje izraelske države u mojoj domovini Palestini, u svetoj zemlji koja treba da uživa mir, ali te zemlja nikad nije doživjela mir”, kazao je Maarouf.

Bivši ambasador Palestine u BiH ne vjeruje da će američki potez slijediti i ostale države.

“Kanada se već sada jasno izjasnila da nikada neće premjestiti svoju ambasadu u Jerusalem. Po Rezoluciji 181. koja je donijeta 1947. godine koja je podijelila moju domovinu Palestinu, Jerusalem je proglašen međunarodnim, a ne izraelskim gradom. Ukoliko američka administracija prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, time zatvara vrata za bilo koje pregovore Palestine sa Izraelom. Time praktično uništavaju ono što su najavljivali bivši predsjednici George Bush i Barack Obama, a to je uspostavljanje dvije države. Ako nam oduzmu Jerusalem, onda nemamo o čemu više razgovarati. To znači potpuna okupacija”, poručio je Maarouf.

Među zemljama koje su oštro kritikovale najave američke administracije o premještanju ambasade u Jerusalem je i Republika Turska. Predsjednik palestinskog udruženja u BiH se ovom prilikom posebno zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na, kako je kazao, “jasnim i glasnim” reakcijama.

Hebib: Veliki civilizacijski udarac miru

Planove američkog predsjednika kritikovao je i Avdo Hebib, predsjednik udruženja Bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo koji smatra da bi premještanje ambasade u Jerusalem dovelo do totalnog nerješavanja palestinskog pitanja, nepriznavanja palestine kao države.

“Mislim da bi bilo dobro i normalno da američka ambasada bude u Jerusalemu, ali u Jerusalemu kao glavnom gradu Palestine i da Amerika prizna Palestinu. Ovo što radi Donald Trump i američka vrlo licemjerna, pokvarena politika s palestinskim narodom više od 70 godina je porušilo sve principe, i moralne i ljudske i sve ostale. Sva priča američke politike o tome da oni žele pokušati riješiti palestinsko pitanje je za malu djecu”, izjavio je Hebib za Anadoliju.

Smatra da bi premještanje ambasade SAD-a u Jerusalem i njegovo priznanje kao glavnog grada Izraela bio veliki civilizacijski udarac miru na Srednjem i Bliskom istoku.

“Ovo je potvrda licemjerne američke politike prema islamskom svijetu, ne samo Jerusalemu, ne samo palestinskom narodu, već prema čitavom islamskom svijetu. Islamski svijet treba da bude svjestan ove politike i da se ujedini i jednostavno zauzme jedan određeni stav prema licemjernoj zapadnjačkoj politici prema islamskom svijetu”, poručio je Hebib.