Reakcije na istup Izetbegovića: Svi složni u jednom

TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Na istup Bakira Izetbegovića u Beogradu reagovali su iz SNSD-a, SDA, PDP-a i SDP-a. Svi su saglasni da Predsjedništvo BiH treba da ima usaglašen stav prije odlaska u međunarodnu posjetu. Ipak imaju drugačija viđenja na istup bošnjačkog člana.

Izetbegovićev istup u SNSD-u naišao je na neodobravanje. Dušanka Majkić smatra da je štetan za sve, a prije svega za Bošnjake kao najmnogoljudniji narod u BiH. Kaže da dok Bošnjaci ne pokažu spremnost za pomirenje neće se ništa postići.

“Gospodin Izetbegović ima i dalje primjedbi, on ima primjedbe na sve što se predloži. On je poznat kao čovjek koji nema želju da se postigne bilo kakav dogovor”, tvrdi Majkić.

Iz SDA poručuju da vlasti u BiH imaju obavezu utvrđivanja spoljne politike u Sarajevu gdje su institucije zemlje, dogovorom u BiH, a ne primarno usklađivanjem sa stavovima drugih zemalja.

“I svakako iznošenje takve tvrdnje ne treba da izaziva podsmjeh lidera susjednih država vodeći računa o činjenici da je BiH suverena država”, ističu u SDA.

Epilog sastanka Predsjedništa BiH sa predsjednikom Srbije pokazatelj problema unutar BiH. Prema mišljenju SDP-a neće ugroziti odnose između Srbije i BiH jer su oni već loši.

“Zaista šalju jednu negativnu poruku o BiH i kreiraju negativan imidž. Ja sam očekivao da će članovi Predsjedništva usaglasiti svoj nastup kao što je logično, i na dostojanstven način predstaviti BiH bez obzira da li se ja slažem sa njima ili ne”, kaže Saša Magazinović.

Ni u PDP-u nisu očekivali postizanje bilo kakvog dogovora danas u Beogradu. Ipak optimistični su da do dogovora može doći. Kao dobar primjer navode razmjenu između dvije zemlje koja doseže milijardu i po evra.

“Otvoreno je pitanje izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, a i pitanje granica za koje smatramo da uz malo dobre volje može biti riješeno u interesu obje zemlje”, navode u PDP-u.

Profesor Enver Kazaz takođe smatra da je današnja situacija pokazatelj odnosa unutar Predsjedništva BiH. Dodaje da u političkim sukobima između Izetbegovića sa jedne i Ivanića i Čovića sa druge strane Izetbegović gubi političku bitku.

“Gospodin Izetbegović na javnoj sceni trpi političke batine, zbog svoje neodmjernosti i ishitrenosti i nedovoljne političke proračunatosti”, smatra Kazaz.

Na koncu Kazaz zaključuje da BiH i Srbija nikada nisu uspostavile dobrosusjedske odnose. Kaže da dvije zemlje ne mogu dogovoriti zajednički spoljno politički interes, što je kaže Kazaz nasušna potreba regije.