Izetbegović, Čović ili Vučić – ko je bio skandalozniji

Vijesti 07. dec 201718:40 > 19:21
N1

Dio domaće i regionalne javnosti na stub srama stavio je bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Mnogi su ipak stava - da je njegovo obraćanje opravdano i državotvorno te da su mnogo veće posljedice Čovićevog ponašanja.

Čiji potez je jučer u Beogradu bio više skandalozan? Izetbegovićev neplanirani istup, Čovićev neusaglašeni stav ili Vučićevo podsmijavanje tokom Izetbegovićevog govora? 

SDA odlučno iza stavova Bakira Izetbegovića. On je – kažu – spriječio, a ne izazvao incident. Jer je predsjedavajući Čović, uz prešutnost Ivanića – pokušao suverenitet Bosne i Hercegovine prenijeti na Srbiju. Jasno je, stava su, da su im preči interesi susjednih država – od interesa vlastite.

“Čestitam Izetbegoviću na državničkom potezu, zaštitio je suverenitet BiH i rekao ono što je u skladu s našim Ustavom. Vanjska politika se kreira u Sarajevu od strane ovlaštenih predstavnika, neće se voditi niti u Beogradu niti u Zagrebu”, poručuje Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Izetbegović je, tvrdi, od Čovića tražio uoči konferencije da ne spominje Kosovo. No, Čović, nije poslušao. Umjesto ličnog – iznio je stav Predsjedništva o ovom pitanju, kako kaže Izetbegović. Profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka, Kenan Ešref Rašidagić kaže pokazala se još jednom neozbiljnost vođenja vanjske politike. Ali – neopravdano se Izetbegovićevo kršenje protokola stavlja u prvi plan.

“U cijeloj priči je neprincipijelno napadnut Bakir Izetbegović koji je jednostavno stavljen u situaciju da je morao reagirati na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva koji je izrijekom u drugoj državi toj državi prenio dio suvereniteta svoje države u ruke”, tvrdi Rašidagić.

Da je Izetbegović bio prinuđen prekršiti protokol – misli i bivši član Predsjedništva, Haris Silajdžić.

“Vanjski poslovi se vode u Sarajevu kada je u pitanju BiH, normalno, poštujući integritet, suverenitet međunarodno-pravni subjektivitet i jedne i druge zemlje i to smo obavezni prema Daytonu”, ističe Silajdžić.

I najoštriji protivnici politike i postupaka Bakira Izetbegovića – danas stava – nastup je bio državotvoran. Čović je napravio mnogo veći skandal.

“Međutim javnost u BiH treba da zna da Dragan Čović to ne radi zbog Kosova i ovdje uopšte nije stvar u Kosovu. Dragan Čović prodaje, ako tako mogu da kažem, jedan komad našeg suverenitete na temi Kosova da bi onda mogao da objasni zašto Hrvatska traži da ima pravo veta na stvarima kao što je Izborni zakon. On ovo radi zbog političkih ciljeva Zagreba, ovo veza sa Beogradom nema”, stava je Emir Suljagić.

Niko jučer nije reagovao niti na podsmijehe Aleksandra Vučića tokom i nakon Izetbegovićevog obraćanja. Niti su ocijenjeni kao nediplomatski.

“Čovjek se nekada prepusti osjećanjima, ovom slučaju to je bilo osjećanje trijumfa Aleksandra Vučića, što je razumljivo samo po sebi”, ocjenjuje .

No, iz entiteta Republika Srpska i danas poruke Izetbegoviću: skandalozno, frustrirajuće, nediplomatsko ponašanje. Podrška i za Dragana Čovića.

“Mislim da je to jedna vrsta diplomatskog presedana, imajući u vidu da u ovom slučaju je gospodin Čović bio taj koji predstavlja BiH sa zvaničnim istupima, ali to je problem Bakira Izetbegovića i to je očigledno njegov stil ponašanja”, smatra Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Čović je jučer u Beogradu javno rekao da će se Bosna i Hercegovina u evetualnom priznanju Kosova – ponašati onako kako se ponaša Srbija. To je trebao biti zvanični stav Predsjedništva. No Izetbegović se pobunio. Istupio. Kazao – to će se pitanje dogovarati između tri člana Predsjedništva BiH. Takav istup naišao je na podršku javnosti. Koja se najbolje oslikala kroz komentare na društvenim mrežama.